Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
19 окт
2016
 
 

Соларната сделка Tesla/Panasonic открива пътя към умната къща

Сътрудничеството между компаниите може да се задълбочи извън партньорството по производството на акумулатори.

4722 прочитания

Задълбочаването на връзките между Tesla и Panasonic може да помогне на щатския производител на електромобили да осъществи по-бързо плановете си за соларни системи, които да захранват умни домове и електромобили.

Двете фирми обявиха в понеделник, че Panasonic ще използва фабриката SolarCity в Ривърбенд, Ню Йорк, за да произвежда до 10 000 соларни панела на ден. Tesla ще купува панелите и ще ги вгражда в домове като част от сделката, която е обвързана с придобиването на SolarCity.

Партньорството разширява съвместната работа на двете компании, която започна с фабриката на Panasonic Gigafactory в Невада. Многомилиардната фабрика е огромно производствено предприятие за литиево-йонни акумулатори, използвани в електромобилите на Tesla.

Прочетете още: Panasonic ще инвестира $1,6 млрд. във фабриката Gigafactory на Tesla

Двете компании обаче споделят и по-мащабна визия: енергията от соларните панели да бъде зареждана в акумулатори за съхранението й, които да са във всяка къща, а не да се продава на електрическа компания. В съчетание с технология за умен дом акумулаторите имат възможност „виртуално“ да премахнат зависимостта от електрическата мрежа и презареждането на колите Tesla всяка нощ, но масовото възприемане на тези батерии остава по-далечна цел заради високата им цена.

Шефът на Tesla Илън Мъск вече направи крачка към този пазар с пилотното производство на Tesla Powerwall, батерия за съхранение на 6,4 kWh, създадена за ежедневно съхранение на генерираната енергия.

Panasonic създаде смарт град близо до Токио - Fujisawa Sustainable Smart Town

Panasonic също експериментира, изграждайки през 2009 г. високотехнологичен дом от бъдещето в Токио, а наскоро откри и смарт град близо до Токио (Fujisawa Sustainable Smart Town), в който ще живеят около 3000 човека в домове с драстично намалени въглеродни емисии чрез използване на възобновяема енергия.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас