Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 38, 2016

17 окт
2016
 
 

Увод

11928 прочитания

Скъпи читатели,

С радост можем да споделим резултатите от петото поред издание на проучването на ангажираността в ИТ сектора - “Топ ИКТ Работодател”.

Резултатите и анализите тази година са изключително интересни и вярваме, че ще бъдат полезни за всички заинтересовани от нагласите и очакванията на хората, заети в ИТ и аутсорсинг сектора.

Благодарим ви за доверието и интереса към нашата инициатива!

През 2016 г. в проучването “Топ ИКТ Работодател” се включиха 37 компании с общ списъчен състав 5421 служителя, като в класациите участват 31 компании с 3172 служители.

Благодарим и на партньорите ни от Audit Advice Associates (AAA) за предоставената оригинална методология за изследване на ангажираността. С помощта на AAA ние гарантираме, че резултатите от проучването са реални, надеждни и статистически значими.

Обемът на извадката тази година бележи значителен ръст, което ни осигурява 95% гаранционна вероятност и ниска стохастична грешка при обработката на резултатите.

Макар да не е основен предмет на изследването, общата удовлетвореност на служителите от компаниите работодатели, включили се в тазгодишното проучването е 89%, а за 2015 г. - 88%.

Данните по-горе показват, че браншът трайно обръща внимание на ангажираността на своите служители. Това е и знак за подчертана устойчивост на тенденцията добрите практики в областта на човешките ресурси да се прилагат и обогатяват масово от управлението на ИТ сектора в България.

“Топ ИКТ Работодател” разкрива и някои предизвикателства пред компаниите. За по-добри резултати следва да се оценят и осмислят отново някои области от дейността им, да се анализират възможностите за подобрение с цел повишаване на ангажираността и мотивацията на служителите.

Голяма част от мениджмънта на компаниите, след като получи резултатите си, изготвя план за действие относно развитие на ангажираността на служителите. За нас е важно да се изследва не само мнението на служителите, но и готовността на отделите “Човешки ресурси” и ръководството на компаниите да бъдат активни и да реагират своевременно за елиминиране на рисковите фактори. Именно това е причината методологията на изследването да включва изготвяне и адресиране на подобен план за действие и той да е важен елемент от класирането.

Количеството и качеството на труда са измерител на човешкото работно поведение, а то зависи от множество фактори. В нашето изследване се фокусираме върху 18 фактора на ангажираността, като развитието на всеки един от тях води до повишена мотивация и удовлетвореност от страна на служителите.

Вярваме, че нашият проект и споделените резултати от изследването също играят важна роля при постигането на подобрения в ключовите фактори за ангажираност, като и на високото ниво и конкурентоспособност в ИКТ индустрията.

Приятно четене!

Недялка Йоловска, Светлозар Петров,

управител, ICT Media управител, JobTiger

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас