Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 38, 2016

17 окт
2016
 
 

IT/BPO специалистите и компаниите трябва да са готови за работа в духа на вдъхновението

10633 прочитания
Страница 1 от 2

Павел Хаджиев е мениджър „Подбори” в JobTiger Recruitment – HR компанията на JobTiger, която фокусира 90% от дейността си върху позиции от сектора на информационните технологии (IT) и изнесените бизнес процеси (BPO).

Павел работи в сферата на човешките ресурси от пролетта на 2007 г. През годините е ангажиран с подбор на специалисти в различни бизнес сектори, по-голямата част от които в ИТ областта. Основният му фокус е насочен към бизнес развитие, занимава се с тренинги и обучения, с разнородни проекти в сферата на човешките ресурси, свързани с назначаването, освобождаването на служители, повишаване на компетенциите им.

През 2011 г. е отличен с трето място на бизнес наградите на списание Forbes България в категория „Отношение към клиентите”.

Съавтор е на книгата „Мисия Моята IT Кариера” - първата книга за добра IT кариера в България.

Въз основа на наблюденията Ви в JobTiger Recruitment, кои са най-търсените позиции в ИТ сектора?

  • Както обикновено, най-трудно за компаниите от IT сектора е да намерят талантливи хора на средно и висше ниво. И тази сложност нараства паралелно с нарастването на годините опит на търсения специалист. Нека вземем за пример старши консултантите, където задачата по назначението им е „задача със звездичка” поради редица обстоятелства – те много често се налага да работят на място при клиента, което означава чести пътувания в страната и чужбина. А както знаем, мобилността и гъвкавостта по отношение на поястоянна или временна релокация, не е най-силната черта на пазара на труда в България. Като добавим и това, че при консултантските профили често изискване е и допълнителен чужд език – немски, френски, испански или др., всичко става много, много сложно.

  • Според мен може да се очакват два сценария за бъдещето на пазара на IT специалисти през следващите няколко години:

  • В единия случай, ако пазарът не успее да се адаптира към неистовото търсене на кадри, което означава – не успее да ги „създаде” – било чрез образователния сектор, чрез собствени ресурси като вътрешни академии, тренинги за преквалифициране, зачисляване на обещаващи IT кадри към Team Lead-ове, които имат таланта да обучават и да трансформират определен технически set у специалисти в друг и много други стъпки, то тогава компаниите няма да успяват да поемат заявките, които постъпват към тях. Губим всички, тъй като е ясно, че нито един клиент или „компания-майка”, особено в свръхбързия и динамичен технологичен сектор, нямат особено време да чакат даден екип да се сформира, например 9 месеца, докато им поеме заявката, която възлагат.

  • Вторият сценарий, разбира се, е обратният - работодателите да се адаптират към пазарната реалност и да намерят начин да „попълнят редиците си” с IT специалисти на средно и високо ниво. Това звучи лесно за казване, но е невероятно трудно за изпълнение. Необходимо е да „полират” много малки и големи пъзели от това една компания да се превърне в притегателен център за IT общността в България. Като се започне от наемането на правилните Team Lead-ове, мине се през работа за създаване на работна атмосфера, подчинена не на заповедите и императивите, а на вдъхновението и мотивация, мине се до прозаичната „спортна карта” и много, много други. Иначе, обичайните стъпки са, както вече споменах - чрез вътрешни обучения, чрез създаване на собствени образователни академии, през наемане на специалисти от държавните и частните IT университети, както и други. Добра възможност, разбира се, е опит за привличането на специалисти от чужбина, тъй като вече има напредък и по отношение на опростяване на процедурата за издаване на т. нар. „Синя карта на ЕС” за упражняване на висококвалифицирана заетост от чужденци от трети страни. Този оптимистичен сценарий предполага с вътрешни усилия, работодателите да намалят температурата на този „врящ казан“.

  • В IT сектора изключително търсени са, наричам ги, „оперативни” позции – тези, които създават IT продукция – такива, които са свързани с научно-изследователска и развойна дейност, софтуерна разработка, тестване на софтуер, софтуерно инженерство, софтуерна архитектура, софтуерна поддръжка, оптимизация на сайтове и др.

Какво мислите за „модата на технологиите“?

  • Когато работим над различни проекти на наши клиенти от IT бранша, става видно, че IT специалистите трябва много да внимават, за да не се поддадат на модата на отделни програмни езици и да се специализират изключително тясно. Много е опасно човек да стане „заклет” .NET или Java програмист и да не проявява интерес към почти нищо друго. Още повече, че през годините се вижда как търсенето на инженерни специалисти, работещи върху Microsoft технологии спрямо тези с Oracle, се е изменяло във времето, при това доста често по-бързо, отколкото някой на пазара може да предвиди. В момента например, на база заявките, които постъпват към нас, има превес на търсене на IT кадри, работещи на Oracle технологии, особено Java, за сметка на технологиите на Microsoft. Но – това е много важно - нашите клиенти обикновено очакват специалистите да имат готовност за максимална гъвкавост по отношение на технологичния set, защото дори още сега, докато си говорим, може да започва точно обратната тенденция.

  • Както казах, специалистите трябва да имат „едно на ум” да не се „вманиачат” само и единствено в конкретна технология, тъй като модата на технологиите се променя много динамично и това може да им изиграе много лоша шега. В момента напрмер JavaScript, AngularJS, Node.JS са на гребена на вълната на фона на проектите, които ни се възлагат, но ние сме свикнали всико да се променя „от вчера за днес”.

  • IT специалистите следва да са гъвкави и да са готови да учат и работят с всякакви технологии, за да не ги изхвърли пазарът.

1 2
ЕТИКЕТИ:
IT/BPOинтервю
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас