Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 38, 2016

14 окт
2016
 
 

Водещите 10 тенденции в областта на човешкия капитал за 2016 г.

10512 прочитания
Страница 3 от 3

Човешките ресурси се движат стремглаво към нов мандат

Много HR организации изглежда имат тези отличителни черти, що се отнася до надграждане на уменията, възможностите и опита на техните екипи. В сравнение с миналата година, делът на висшите ръководители, които определят HR уменията като топ приоритет, е намалял слабо. Повече от две трети от мениджърите в тазгодишното проучване на Deloitte (68%) отчитат, че техните компании имат солидни програми за развитие за HR професионалисти, и 60% вярват, че държат HR специалистите отговорни за резултатите в областта на талантите и бизнеса – и двата резултата са с по-висок дял, отколкото преди година.

Картите за оценка на HR организациите показват очевидно и стабилно подобрение. 4 от всеки 10 ръководители твърдят, че техните компании са готови да адресират недостига на умения в HR – ръст от 30% спрямо 2015 г. И делът на ръководителите, които оценяват HR организациите си като “добри или отлични” и доставянето на съответстващи на бизнеса решения за таланти също се е повишило.

За първи път за изминалите 4 години на провеждане на доклада на Deloitte, има истински знаци на промяна и напредък - HR екипите се учат да експериментират с нови идеи; те правят значими стъпки за повишаване на уменията; и новото поколение от по-млади, по-вещи в бизнеса, и технологично овластени хора да навлизат в професията.

Анализите на човешките ресурси набират скорост

Технологията прави възможно вземането на решения в областта на човешките ресурси, задвижвани на основата на данни. 77 процента от ръководителите в тазгодишното проучване на Deloitte оценяват анализа на хората като ключов приоритет, което е слаб ръст спрямо резултатите за 2015 г. В отговор, компаниите изграждат екипи за анализ на хора, които бързо заместват наследените системи, и комбинират отделни аналитични групи в HR в една стратегическа функция. През 2016 г., 51 процента от компаниите правят връзка между въздействието на бизнеса и HR програмите, което е ръст спрямо 38% през 2015 г. 44% от анкетираните в момента използват данните за работната сила, за да предвиждат производителността на бизнеса, което е ръст спрямо 29% от миналата година.

Една от големите нови тенденции в анализите на хора също започва да се ускорява – използването на външните данни (Big Data), каквито са данните от социалните мрежи, данните за работодателската марка, данните от шаблоните за кандидатстване за работа в компанията, и външния оборот и демографски данни – за да предвиждат тенденциите в работната сила и да се прицелят в топ талантите. Днес 29 процента от компаниите вярват, че те се представят добре в тази област, и 8 процента се оценяват като отличници.

Разнообразие от нови инструменти и източници на данни е навлезло в тази област. Почти всеки доставчик на решения за управление на таланти вече предлага обратна връзка от служителите и системи за ангажираност, анализи в реално време от типа „разказ“ и готови прогнозни модели. Компаниите навлизат в “златната ера” на анализите на хора – и напредъкът може да се ускори.

Цифров HR – революция, не еволюция

Цифровият свят променя начина, по който живеем и работим, като създава две основни предизвикателства. На първо място е въпросът как HR мениджърът помага на бизнес лидерите и на служителите да се пренастроят към “цифров начин на мислене” - дигитален начин на управляване, организиране и прокарване на промяната. Вторият казус е как самите HR директори ще революционизират HR процесите, системите, и организациите да възприемат нови дигитални платформи, приложения, и начини за предоставяне на HR услугите.

Тазгодишното издание на дигиталния HR се фокусира върху втората част от предизвикателството: как да прекроят опита на HR специалистите и на служителите в дигиталния свят. Иновативните HR организации интегрират мобилни и облачни технологии, за да изградят набор от услуги, базирани на приложения, създадени да включат HR програмите в ежедневния живот на работниците. Нещо повече от простото заменяне на старите HR системи, цифровият HR означава създаване на цялостна платформа от услуги, изградени с основна цел да бъдат лесни за ползване.

Тази година 74% от ръководителите са идентифицирали дигиталния HR като водещ приоритет. 42 на сто от компаниите адаптират съществуващите HR системи към мобилно, доставяно посредством устройства, обучение точно навреме; 59 процента развиват мобилни приложения, които интегрират бекофис системи за улеснено ползване от служителите; и 51% използват външни социални мрежи в техните собствени вътрешни приложения за подбор и управление на профилите на служителите.

Гиг икономиката – временно явление или новият дневен ред?

Гиг икономиката (gig economy) е среда, в която временните позиции са често срещани и организациите се договарят с независими служители за изпълнението на краткосрочни ангажименти.

Когато става въпрос за посрещането на повишените нужди от таланти, водещите HR организации трябва да се научат да интегрират и ползват почасова и външна работна ръка (временно наети чрез външна агенция работници или независими контрактори). Повече от 7 на всеки 10 ръководители и HR лидери (71%) са оценили тази тенденция като важна или много важна.

Много компании се борят, за да се справят с този казус. Едва 19 процента от анкетираните вярват, че техните компании напълно разбират трудовите закони, които управляват временната заетост, и само 11 на сто имат завършен управленски процес за външните сътрудници. Това предполага, че компаниите се нуждаят от по-съвършен подход, след като размерът и обхватът на външните сътрудници се очаква да расте в близките години. Управлението на работната сила също ще трябва да адресира огромния ръст в когнитивните изчисления и другите интелигентни технологии, които е възможно да заличат едни професии, да създадат нови такива, да променят естеството на работа и като цяло да разтърсят работната сила.


Източник - http://dupress.deloitte.com/dup-us-en/focus/human-capital-trends/2016/human-capital-trends-introduction.html?id=gx:2el:3dc:dup3027:awa:cons:hct16#endnote-4

123
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас