Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
11 окт
2016
 
 

SAP: Все по-често ще се конкурират компании от различни отрасли

„Дигиталната трансформация не е автоматизация на старите бизнес процеси.“

4154 прочитания

Александър Главчев

С акцент върху дигитализацията премина тазгодишното издание на SAP Forum Bulgaria, който се проведе на 11 октомври. На събитието участниците в откриващата сесия се обединиха около прогнозата, че занапред основните конкуренти на много утвърдени бизнеси ще бъдат не само млади компании, но и тяхната атака ще дойде „отстрани“ - от други индустрии.

Румяна Тренчева

Прочетете още: Microsoft: Дигиталната трансформация трябва да променя и мисленето

Турбулентни промени, включително заради социалните мрежи,  се случват в много сфери. Затова основният начин не само за противодействие, но възможност за оцеляване на някои компании е възприемането на промяната като норма. От SAP считат, че вече имат опит в тази насока, въпреки че са организация на „достолепна“ възраст. „Преди малко повече от 6  години ние променихме стратегията си и станахме най-голямата облачна компания, задвижвана от HANA – посочи Румяна Тренчева, управляващ директор на местното подразделение на SAP, в началото на SAP Forum 2016. - В момента имаме 100 млн. облачни клиенти, а само преди 5 години те бяха нула.“

Тя цитира Франк Генс, главен анализатор в IDC, според когото през следващата година една трета от 20-те водещи компании от всяка индустрия ще се сблъскат с нови конкуренти, които ще бъдат изцяло цифрови. „Дигиталната трансформация не е автоматизация на старите бизнес процеси – продължи Тренчева. - Това означава да създадем нови бизнес модели, за да се подготвим за това, което предстои.“

Промяната като константа

„Вероятно единственото константно нещо в днешния свят е промяната“, сподели Джонатан Бийчър, дигитален директор на SAP, който бе гост на форума в София. По думите му новата индустриална революция, тази на дигиталните технологии, освен всичко друго, води със себе си ускоряване темпа на въпросните промени. Ако преди години някои догонващи компании са могли да разчитат на имитиране на действията на лидерите, то сега трансформациите се случват прекалено бързо.

Джонатан Бийчър

Според Бийчър е лесно да се заключи, че например автономните превозни средства ще променят сферата на транспорта. Вероятно по-важното е, че тази промяна ще повлияе върху много други сфери. Например по отношение на застрахователния бизнес – кой ще получава застраховката, ако колата няма шофьор. Собственикът? Или може би – производителят? Пътникът? „Това е смутител за бизнес модела на застрахователите“, подчерта Бийчър.

Обикновено хората, работещи в дадена индустрия, са свикнали да следят най-вече промените вътре в нея. Според дигиталния директор на SAP това вече далеч не е достатъчно, тъй като в бъдеще най-големите конкуренти ще идват от други сфери.

Краят на линейното мислене

Интересно е да се отбележи обаче, че смутителите на бизнес модели най-често са млади компании дори стартъпи, а не големи утвърдени играчи в своята сфера. По думите на Бийчър причината за това е, че повечето големи и стари играчи са по дефиниция успешни. При разрастването си повечето бизнес модели разчитат на икономии от мащаба. „Това означава създаване на строги повтаряеми процеси – обясни той. - Т.е. по дефиниция мислиш и действаш линейно. Централизирал си взимането на решения и почти със сигурност си заложил на йерархична структура.“

За адресиране на този проблем от SAP са си поставили за цел да помагат на големи компании за тяхната дигитална трансформация. Според Бийчър налице са 5 основни стъпки в тази насока:

  1. Преосмисляне на взаимоотношенията с клиентите;
  2. Осъзнаване, че търсенето и предлагането на са линейни;
  3. Осъзнаване, че бъдещето на пазара на труда е флуидно – работниците все по-често сменят компаниите;
  4. Преосмисляне на управлението на активите, особено в контекста на Интернет на нещата;
  5. Осъзнаване, че бизнес процесите трябва да бъдат променяни.

Тазгодишното издание на SAP Forum Bulgaria се проведе в Иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. По традиция гостите на събитието имаха на разположение конферентна програма и възможности за среща с български партньори на SAP. Организирана бе и панелна дискусия на тема „Как да дигитализираме България?“, в която взе участие Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на България по иновации и здравеопазване.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас