Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
10 окт
2016
 
 

САЩ ще налагат нови санкции на Русия заради атаките срещу изборите

Републикански сенатор ще предложи законопроект за преследване на кибер престъпниците.

2166 прочитания

Отговорът на САЩ за хакерските атаки, свързани с изборите, за които администрацията на Обама обвинява руското правителство, може да включи и нови санкции срещу Русия.

Републикански сенатор ще предложи законопроект за преследване на кибер престъпниците.

Администрацията заяви, че разглежда редица опции, включително икономически санкции в отговор на руските кибер атаки. В петък републикански сенатор каза, че би предложил законопроект за налагане на такива санкции.

Прочетете още: САЩ официално обвини Русия в опит за хакване на изборите

Сенатор Кори Гарднът, избран от щата Колорадо, заяви, че планираният законопроект ще задължи щатското правителство да разследва руски кибер престъпници и да им наложи подходящи наказания.

„Намесата на Русия в американската демокрация е директна заплаха към нашия политически процес“, гласи изявлението на Гарднър.

Коментарите му са направени след като щатското разузнаване посочи Русия като автор на неотдавнашните атаки, при които изтекоха чувствителни е-писма от щатски официални лица и институции. Русия е инициирала тези атаки в опит да се намеси в тазгодишните президентски избори, добавят от агенциите.

Законопроектът на Гарднър ще прилича на мерките, които САЩ предприеха миналата година, за да накажат Северна Корея заради хакването на Sony Pictures. Санкции бяха наложени на 10 севернокорейци и на 3 групи от страната, отказвайки им достъп до щатската финансова система.

Администрацията на Обама все още не е казала какви действия ще предприеме срещу Русия. Но през юли Белият дом предположи, че санкциите са една от възможните реакции.

„Правителството има пълен набор от възможности, които може да използва, заяви тогава прес секретаря на Белия дом Ерик Шулц. - Това включва икономически санкции от страна на финансовото министерство.“ Шулц добави, че щатското Министерство на отбраната и Министерството на правосъдието също могат да предприемат действия.

Чейз Кънингам, директор кибер операции в доставчика на решения за сигурност A10 Networks, се усъмни, че САЩ ще отговорят със значителни мерки.

Въпреки че щатските разузнавателни агенции публично обвиниха Русия за хакерските атаки, изявлението от петък бе направено в късния следобед, когато хората се подготвят за уикенда и едва ли обръщат голямо внимание на новините. Това предполага, че щатското правителство е искало да омаловажи обвиненията, твърди той.

„Имаме текуща президентска надпревара, а президентът почти е приключил, каза Кънингам. - Нищо няма да се служи. Хората ще сочат с пръст, но това няма да промени нищо.“

Все пак е рядкост САЩ да обвинят Русия за кибер атаки. Изявлението от петък се появи след разследване, осъществено от групата U.S. Intelligence Community, която включва 16 различни правителствени агенции, включително ФБР и ЦРУ.

„Когато множество агенции са съгласни по даден въпрос, можете да сте сигурни, че е направено задълбочено разследване“, каза Кънингам.

Междувременно той очаква и други хакерски атаки, свързани с изборите, през оставащите седмици до гласуването на 8 ноември. Разузнавателните служби на САЩ твърдят, че сайтове като WikiLeaks са били използвани от руското правителство за публикуване на чувствителни файлове от щатски официални лица и политически групи.

В петък WikiLeaks пусна е-писма, за които се твърди, че са взети от сътрудник на Хилари Клинтън.

Руското правителство отново отрече каквато и да била намеса в хакерските атаки.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас