Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 окт
2016
 
 

САЩ официално обвини Русия в опит за хакване на изборите

Властите в САЩ твърдят, че руското правителство е компрометирало е-пощи на официални лица и институции

2240 прочитания

Властите в САЩ публично обвиниха руското правителство за няколко опасни хаквания срещу политически групи, които се разглеждат като средство за намеса в бъдещите избори за президент на страната.

Властите в САЩ твърдят, че руското правителство е компрометирало е-пощи на официални лица и институции

Разузнавателните служби на САЩ са убедени, че Русия е отговорна за това, гласи официалното изявление на щатското Министерство на вътрешната сигурност и Офиса на директора на Националното разузнаване.

Прочетете още: ФБР проучва хакването на Демократите с подозрения за руска намеса

Те твърдят, че руското правителство е компрометирало е-пощи на щатски официални лица и институции и след това ги е дала за публикуване онлайн на сайтове като WikiLeaks, DCLeaks и анонимния хакер Guccifer 2.0, който по-рано тази година се похвали, че е пробил системата на Националния комитет на Демократическата партия.

„Целта на тези кражби и разкрития е да се намесят в изборния процес в САЩ“, гласи изявлението.

Въпреки че агенциите не предоставят специфични доказателства, те казват, че „методите и мотивацията“, стоящи зад хакванията, са „съвместими с целенасочените усилия на руснаците“.

„Подобни дейности не са нещо ново за Москва – руснаците са използвали подобни тактики и техники в цяла Европа и Евразия, например за да повлияят върху общественото мнение“, пише още в изявлението.

Агенциите добавят още, че само най-висшите управляващи в Русия могат да оторизират такива атаки.

Руското посолство не отговори на запитванията за коментар. Но правителството на страната на няколко пъти отрече каквото и да било връзка с хакванията.

Може би най-сериозният от тези пробиви бе този на Националния комитет на демократите DNC. През юни бе докладвано, че хакери са откраднали чувствителни файлове от групата, включително проучване на опозиционни кандидат Доналд Тръмп.

Хакер, нарекъл се Guccifer 2.0, заедно с WikiLeaks, публикуваха тези файлове онлайн.

При друга сериозна атака през септември откраднати е-писма от бившия Държавен секретар Колин Пауъл бяха публикувани онлайн чрез сайт, наречен DCLeaks.

Експерти по сигурността заподозряха, че инцидентите може би са част от кампанията, спонсорирана от Русия, за промяна на медийното покритие на щатските избори и за умишлено увреждане на шансовете на кандидата за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън.

Официални представители на щатското разузнаване още тогава смятаха, че Русия е участвала по някакъв начин, но официално нищо не бе обявявано преди този петък.

Разузнавателните служби казват още, че някои щати наскоро са засичали „сканиране и тестване“ на техните системи, свързани с изборите, провеждано от сървъри, оперирани от руска компания.

„Засега обаче не сме в позицията да причислим и тази дейност към руското правителство“, пише в изявлението от петък.

Министерството на вътрешната сигурност призова националните и местните изборни лица да са бдителни и да потърсят помощ за кибер защита. Няколко щати вече го направиха. Но агенциите заявиха, че хакването на щатските изборни системи би било трудна задача, като се се има предвид, че те са разпределени сред 50 щата, които са въвели мерки за защита.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас