Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
06 окт
2016
 
 

Фалшиви заразени е-писма се разпространявали от името на НАП

От НАП предупреждават получилите съобщението да не отварят прикачени файлове с разширение *rar.

3266 прочитания

Електронно писмо с прикачен заразен файл, уж изпратен от Националната агенция за приходите, се разпространява до редица потребители, предупредиха от НАП. В нейния контактен център са получени множество сигнали за това фалшиво съобщение, което приканвало потребителите да отворят прикачен файл с разширение *rar.

От НАП твърдят, че подателите на фалшивите електронни писма, са различни, но не са били засечени е-писма с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg.

Самото съобщението гласи (запазен е оригиналният правопис и словоред):

Прочетете още: Защита на комуникационно-информационната система в условията на провеждане на хибридна война

„Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) въвежда промени в регламента и сроковете за подаване на декларации в НАП. Уведомяваме всички данъчно осигурени лица да се запознаят подробно с всички нововъведения за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК. В случай, данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!

Всички подробности отностно изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.“

От НАП обясняват, че не са изпращали е-писма с подобно съдържание до своите клиенти. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма и съветва потребителите да не отварят прикачените файлове. „Ако сте го направили, стартирайте веднага антивирусната си програма“, допълват от агенцията. Нейни специалисти работят заедно със специализираните служби за издирване на извършителите. Засега не е ясно какъв точно вирус има в прикачените файлове.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас