Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
06 окт
2016
 
 

България е готова да отговори на изискванията на аутсорсинг бизнеса

4355 прочитания

България е готова да отговори на изискванията на новата аутсорсинг индустрия. Страната ни се доказа като силна и перспективна бизнес дестинация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация (ЕАА), която се проведе на 6 октомври. Вечерта на същия ден се състоя и седмото издание на церемонията по връчване на Годишните награди на ЕАА. Тазгодишната инициатива се провежда под патронажа на държавния глава.

Президентът на България Росен Плевнелиев

"През миналата година аутсорсинг индустрията се разви феноменално бързо. 2015-а година беше динамична, напрегната и успешна. Днес сме домакини на компании, доставчици и клиенти от целия свят, защото успяхме да отворим нови хоризонти", заяви Плевнелиев.

Прочетете още: За първи път форумът на Европейската аутсорсинг асоциация ще е в София

"Аутсорсинг екосистемата, такава, каквато я познавахме, е изправена пред огромни промени на световно ниво. Ставаме свидетели на забележителни иновации. Дигитализацията, изкуственият интелект, Интернетът на нещата преобразиха индустриите и донесоха нови възможности. Роди се екосистема от ново поколение", отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев изтъкна, че най-успешните компании в днешната бизнес среда ще бъдат тези, които поставят клиентите в центъра на своята дейност. "Компаниите все по-активно ще си сътрудничат, но и все по-силно ще се конкурират. Познатият аутсорсинг модел ще се промени, а участниците в него ще бъдат по-бързи, гъвкави и адаптивни", прогнозира той.

"София предлага огромни възможности за правене на бизнес. Страната ни с гордост показа, че е развила успешен модел и е доказал се играч в аутсорсинг индустрията", заяви президентът и увери, че България ще продължи да бъде амбициозна и да работи за успеха на перспективната индустрия.

През 2015 г. България беше обявена за най-привлекателна аутсорсинг дестинация (Offshoring Destination) за бизнес услуги и информационни технологии от Националната аутсорсинг асоциация на Великобритания и за водеща дестинация за 2015 г. от Европейската аутсорсинг асоциация. Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015, България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред държавите в Европа.

По последни данни през същата година броят на заетите в аутсорсинг сектора в България възлиза на 42 000 души. Очаква се да те нараснат до 64 000 души през 2020 г. По данни на Българската аутсорсинг асоциация, през 2015 г. компаниите в аутсорсинг индустрията в България са 364, а приходите на компаниите в сектора съставляват 3,4% от БВП на страната. Прогнозата на Българската аутсорсинг асоциация е до 2020 г. този дял да нарасне до 6%. За 2015 г. секторът е генерирал 1,4 млрд. евро приходи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас