Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
04 окт
2016
 
 

Датикум на кръгла маса за облачни услуги в Европейския парламент

2616 прочитания

Центърът за обработка на данни Датикум, част от Сирма Груп Холдинг, присъства на кръгла маса в Европейския парламент, организирана от наскоро формираната организация на европейските доставчици на облачна инфраструктура (Cloud Infrastructure Services Providers operating in Europe (CISPE) под домакинството на евродепутата Ева Паунова.

На дебата се обсъди приемането на Кодекс на поведение, разработен от CISPE и неговото благоприятно въздействие върху развитието на европейския пазар на облачна инфраструктура. Целта му е да дава сигурност на потребителите, че доставчиците на облачна инфраструктура не злоупотребяват с данните им за лични ползи или за препродажбата им на трети страни с цел маркетинг, профилиране или други нежелани от клиентите дейности. Кодексът предхожда приемането на нова и по-строга директива на ЕС за опазване на данните, която се очаква да влезе в сила през май, 2018 г. и изгражда международен стандарт за опазване сигурността на данни за всички клиенти на облачна инфраструктура. В допълнение, съгласно кодекса, доставчиците на облачна инфраструктура се задължават да предоставят възможността да обработват и съхраняват данните на своите клиенти само и единствено на територията на ЕС.

Прочетете още: ЕС регламентът за защита на личните данни изисква нови бизнес процеси

На събитието, освен Датикум, присъстваха някои от водещите европейски доставчици на облачна инфраструктура като Amazon Web Services (САЩ), OVH (Франция), Aruba (Италия), Hetzner Online (Германия), Ikoula (Франция), UK Cloud (Великобритания), Outscale (Франция), United Internet (Германия) и други, както и представители на Европейската комисия.

„Проведохме ползотворен дебат с представители на Европейската комисия, пряко ангажирани с разработването на новата директива на ЕС за опазване на личните данни, на който изяснихме позитивния ефект за цялата индустрия от приемането на подобен Кодекс на поведение от водещи европейски компании като нашите, както и разграничаването на облачната инфраструктура (IaaS) като начин на съхраняване и обработване на данните на клиентите от останалите видове облачни услуги като софтуер като услуга (SaaS), платформа като услуга (PaaS) и техните подразделения“, коментира Георги Цеков, търговски директор на Датикум АД.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас