Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
30 сеп
2016
 
 

Bosch: Технологиите за умен дом все още са силно подценени

Енергийна ефективност, автоматични процеси и сигурност са най-убедителните аргументи за умния дом в световен мащаб, според изследване на Bosch и Twitter

3066 прочитания

Интелигентният свързан дом дори днес може да прави много повече неща, отколкото смятат потребителите. Поне това показват резултатите от проучване, проведено от Bosch сред 6265 Twitter потребители от Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Испания и САЩ.

Енергийна ефективност, автоматични процеси и сигурност са най-убедителните аргументи за умния дом в световен мащаб, според изследване на Bosch и Twitter

Интелигентният дом предлага повече удобства в ежедневието, спестява енергия и пари, защитава дома. Две трети от участниците в анкетата знаят, че при интелигентния дом светлините се изключват автоматично, когато те напуснат къщата, но само 22% могат да си представят, че фурната вече предлага перфектната рецепта. Французите имат повече доверие в технологиите за умния дом спрямо британци, американци или австрийци. От друга страна германците, както и испанците, смятат много от нещата за осъществими в бъдеще, но не подозират, че те вече са реализирани, добавят от Bosch.

Прочетете още: 100 млн. лв. приходи отчете Група Бош в България за 2015 г.

В същото време много хора от интернет поколението не знаят на какво е способен умният дом. Особено при младежите на възраст между 16 и 24 години, които не могат да си представят света без интернет, интелигентният дом все още е изненадващо непознат, добавят авторите на проучването. Причина за това може да бъде липсата на интерес към този вид технологии, свързани с домакинството, при тази възрастова група.

Пестенето на енергия е важен аргумент по целия свят

Умният дом се грижи автоматично за рутинни задължения, позволява контрол далеч от дома. Убедителен за участниците в изследването е потенциалът за пестене на енергия, който се реализира, когато отоплението се изключва автоматично веднага, щом прозорецът бъде отворен. Испанците, французите и англичаните изглежда силно заинтересувани от спестяването на пари. Между 71 и 75% посочват икономията на енергия като убедителен аргумент за умния дом. Въпреки че това е най-популярният отговор сред германците, те остават на последно място по държави с 59%. Това е изненадващо, като се има предвид, че немците обикновено се свързват с чувството им за грижа за природата. Вероятно по-скоро финансовият, отколкото екологичният аспект прави енергийната ефективност толкова интересна за страни като Испания, Франция и Англия.

Спокойствието и сигурността са на второ и трето място като аргументи за умния дом, посочени съответно от 59% и 58% от запитаните Twitter потребители. Интелигентният дом, който автоматично задейства алармата, когато проникне нарушител, и известява собственика чрез съобщение до смартфона, е просто впечатляващ, както и идеята да бъдеш способен да наглеждаш нещата си по всяко време чрез свързана камера. Сигурността играе особено важна роля за жените.

Свързаният дом има място в ежедневието на британците и американците. Във Великобритания и САЩ 60% биха искали да могат да контролират умния си дом, когато пътуват. Сред испанците, германците и австрийците това са само около 30%, а във Франция желаещите са 45%. Сравнението по държави е почти аналогично, когато участващите бързат. Когато бързат, жените смятат, че могат да спечелят от умния дом. Идеята да имаш достъп до дома си, когато си във ваканция, е особено очарователна за всички запитани, независимо дали само за да наглеждаш нещата си или да включиш отоплението, преди да се прибереш вкъщи.

Защитата на данни е приоритет

При въпроса защо не са свързали досега дома си, повече от половината отговарят, че това е поради високите разходи, като този фактор губи значение при по-възрастните. Особено испанците (70%) и французите (68%) казват, че тази технология е прекалено скъпа за тях. Защитата на данни е основна тема за една трета от запитаните. „Всъщност всички решения на Bosch за умния дом имат най-висок стандарт на защита. Всеки потребител може сам да реши дали данните да останат вътре в къщата или да бъдат качени в облак за съответните услуги“, обясняват от компанията.

31% от участниците никога досега не са и помисляли за свързан дом. Това е изненадващо, особено на фона на многото различни сфери, в които умният дом може да бъде много полезен за обитателите. Но поне 1 от 10 души в Германия и Австрия вече живее в свързан дом или планира да заживее в такъв.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас