Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
27 сеп
2016
 
 

Забраниха на WhatsApp да предава данни на Facebook в Германия

3063 прочитания

Facebook трябва да спре събирането на данни за потребителите на WhatsApp в Германия. Миналия месец социалната мрежа започна да комбинира събраната от нея информация за свои потребители с такава от комуникационната услуга, която притежава от 2014 г., с цел по-добро насочване на рекламни послания.

Административната заповед дойде във вторник от Йоханес Каспар, комисар по защита на данните и свобода на информацията в Хамбург. Тя е налице онлайн и според съдържанието й компанията трябва да изтрие всички данни от WhatsApp, с които разполага.

Йоханес КаспарРедно е да се отбележи, че комуникаторът все още функционира отделно от самата Facebook, като двете организации имат различни правила по отношение на поверителността. Каспар подчертава, че през последните години, след придобиването на WhatsApp, и двете са твърдели, че няма да обменят информация една с друга.

Прочетете още: Facebook ще използва данни на потребители на WhatsApp

По негови думи всеки потребител трябва да има възможността да реши дали иска да свърже профила си в социалната мрежа с комуникатора.

Според Каспар потребителите на WhatsApp в Германия са около 35 млн. души, но засегнатите са повече. Това са хора, до чиито данни са достъпни за комуникатора благодарение на адресните книги в устройствата на потребителите. Някои от тях може да нямат никаква връзка с Facebook.

Наскоро Съдът на Европейския съюз постанови, че националните закони за защита на личните данни трябва да се прилагат ако дадена компания обработва данни чрез свое местно дъщерно дружество. Facebook прави точно това в Хамбург, като тамошното звено на компанията отговаря за немскоговорящите потребители.

Това е ключов детайл, като междувременно от Facebook твърдят, че отношенията й с потребителите извън Северна Америка се обработват от дъщерно дружество в Ирландия.

От Facebook подчертават, че спазват законите на ЕС и че възнамеряват да работят съвместно с комисаря в Хамбург, за да разсеят всички загрижености

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас