“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јвтомобили
21 сеп
2016
 
 

—истемата Bulcharge на » ≈ћ ще управл€ва зар€дните станции у нас

ѕлатформата на »ндустриални€ клъстер за електрическа мобилност може да се интегрира с различни информационни и билинг системи.

4204 прочитани€

Ќационалната онлайн система Bulcharge за ц€лостна информаци€ и управление на зареждащи станции и системи за зареждане на превозни средства, задвижвани с алтернативни енергоизточници, скоро ще започне работа в експлоатационен режим. “ова съобщиха от браншовата организаци€ »ндустриален клъстер за електрическа мобилност (» ≈ћ), чи€то проектна компани€ » ≈ћ јƒ разработва платформата като част от стратегически проект. “€ бе представена днес, 21 септември 2016 г., на Ќационалната кръгла маса „≈лектрическата мобилност, част от умната мобилност на българските общини – европейски опит, практики и пилотни решен舓, организирана със съдействието на ‘ондаци€ „ онрад јденауер“ и Ѕ— .

Ќационалната кръгла маса „≈лектрическата мобилност, част от умната мобилност на българските общини – европейски опит, практики и пилотни решени€

—истемата Bulcharge предлага 3 модула за управление и поддръжка – на зар€дна инфраструктура (зар€дни станции), на търговци и дистрибутори на услуги за зареждане на електромобили и управление на профили на ползватели/водачи. “ърговците на услуги за зареждане могат да се обособ€ват във виртуални частни търговски мрежи със собствена зар€дна инфраструктура в рамките на платформата Bulcharge, об€сни Ѕо€н «ахариев, директор „Ѕизнес развитие“ в » ≈ћ јƒ.

ѕрочетете още: » ≈ћ ще проектира и произвежда елементи за съпътстваща инфраструктура за електромобили

«ар€дна колонка с безконтактно плащане и електрически велосипед

–егистраци€та в платформата на потребители на електрически коли и на собственици на зар€дни колонки е безплатна, като чрез не€ те могат да локализират най-близката свободна зар€дна точка, да си резервират онлайн колонка, да наблюдават онлайн зареждането, както и да активират допълнителни, най-често външни свързани услуги като достъп до паркинги, автомобилни продукти и услуги с отстъпка и др., добави «ахариев.

—истемата дава възможност за взаимодействие и интеграци€ с други информационни системи и билинг платформи в Ѕългари€ и чужбина, допълни той. јкционерното дружество, развиващо инфраструктурата и софтуера, об€ви, че платформата Ѕ”Ћ„ј–ƒ∆ е едини€т от седемте стратегически проекта от инвестиционни€ портфейл на компани€та, който ще даде възможност за участие на малки и големи инвеститори, посредством т€хното специално акционерно участие и гарантиран годишен дивидент.

—ъщевременно » ≈ћ јƒ ще започне да предлага привилегировани евро-акции от инвестиционни€ портфейл на компани€та. “ой се състои от 7 стратегически инвестиционни проекта в областта на електрическата мобилност и зар€дната инфраструктура за превозни средства с алтернативно задвижване (освен електрическа енерги€, според определени€та на ≈  са включени и автомобили с водородни батерии и коли на сгъстен природен газ и метан).

„ѕредвиждаме 3 вида евро-акции с различен номинал и гарантиран дивидент за инвеститорите, за€ви «ахариев. - «акупуването на евро-акциите ще позволи на инвестиционни фондове, държавни, общински, финансови и нефинансови институции, български и международни компании, организации, както и частни малки и големи инвеститори да станат собственици на нови€ електромобилен св€т.“ “ой допълни, че » ≈ћ работи по проект в –уси€, където в двумилионен град ще бъдат монтирани бързи зар€дни станции, които ще зареждат литиеви батерии.

¬ Ѕългари€ към юли 2016 г. са регистрирани 173 леки електромобила, 502 електрически мотоциклета и 2 електрически автобуса. ќбщи€т брой на зар€дни станции за ≈ѕ— в страната е 42, макар че преди н€колко години се планираше днес да разполагаме с над 700. «ар€дни колонки са монтирани в Ѕургас, Ѕелоградчик, ¬арна, ¬елико “ърново, ƒевин, ƒимитровград, ƒобрич, ƒрачево (Ѕургаско), ƒъбово (—т. «агора), ≈лин ѕелин, «латни п€съци (¬арна), »сперих, ћихалково (—мол€нско), Ќесебър, ѕловдив, —лънчев бр€г, —офи€, —тара «агора и Ўумен, об€сни председател€т на ”— на » ≈ћ »ли€ Ћевков. —пр€мо първото полугодие на 2015 г., през същи€ период на 2016 г. е отчетен 35% ръст на бро€ регистрирани електромобили, а увеличението на зар€вните колонки е над 50%.

ѕри добро управление електрическата мобилност може да стане ключова технологи€ за осигур€ване на заетост и растеж на промишлеността през следващите десетилети€. —ъздавайки услови€ за навлизане на електромобилите ще се осигур€т и допълнителни предпоставки за осъществ€ване на европейските цели в областта на климата и енерги€та, в частност до 2020 г. да повишим до 16% дела на енерги€та си от възобнов€еми източници, а в транспорта – до 10%, добави »ван  остов, главен секретар на » ≈ћ.

„Ѕългари€ може да има сво€ пръв сериен електроавтомобил. »маме изключителни учени и добри предприемачи. ѕрограма ’оризонт 2020 е с бюджет 80 млрд. евро, като 6 млрд. са за умни иновации. ѕо 7 проекта Ѕългари€ е партньор, но все още н€ма предложен нито един проект за електромобили. “р€бва ни още амбици€. –адвам се, че участвах в откриването на конференци€та за умна мобилност и електроавтомобили, организирана от » ≈ћ, Ѕ—  и фондаци€ " онрад јденауер“, за€ви евродепутатът јндрей Ќоваков.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас