Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Съхранение на данни
23 сеп
2016
 
 

Големите данни изискват и бързи дискови системи

2843 прочитания, 0 коментара
Страница 1 от 6

Продължаващото нарастване на обемите от данни, появата на софтуерно дефинирани системи за съхранение, разпространението на облачните технологии и флаш дисковете принуждават ИТ специалистите да адаптират мрежовата инфраструктура на системите за съхранение на данни към новите изисквания, да подобрят съществуващите и да разработят нови, по-ефективни интерфейси и протоколи.

Живеем в епоха на постоянен ръст на обема на генерираните и обработваните данни, различни по своя формат и други характеристики. Един полет със самолет Боинг създава повече информация, от тази, която се съхранява в библиотеката на щатския Конгрес. Наред с растящия обем корпоративни данни основни двигатели на пазара за съхранение стават внедряването на флаш дискове и виртуализацията на сървърите.

Прочетете още: Intel представи широка гама 3D NAND дискове за потребителите и бизнеса

Според анализаторите, през 2019 г. разходите за технологии за цифрова трансформация на бизнеса в целия свят ще достигнат 2,1 трилиона долара, увеличавайки се ежегодно с почти 17% за периода 2014 – 2019 г. IDC очаква, че броят на предприятията, реализиращи проекти за цифрова трансформация, ще се удвои до 2020 г. (от 22% днес до почти 50%), но засега едва 27% от компаниите имат стратегия за цифрово обслужване на потребителите. За прехода към цифрово предприятие са нужни нови технологии, в частност за съхранение на данни, макар че са необходими универсални платформи, способни да решават широк спектър от задачи, тъй като ИТ отделът не може постоянно да се занимава с избора на системи за конкретна задача, да обслужва разнородна техника, непрекъснато да въвежда в експлоатация поредния тип оборудване и да спира остарелите машини. Системите за съхранение трябва да са с възможно най-голям капацитет и да осигуряват голяма надеждност - в цифровата ера бизнесът зависи директно от информацията, чиято загуба е недопустима. Производителността също трябва да е голяма: нужно е мигновено да се анализира и реагира на получените сведения, за да се удовлетворят заявките на клиентите. В условията на широк избор от системи за съхранение и унификация винаги е възможно преминаване към друг доставчик, затова първоначалната цена и прогнозната експлоатационна стойност на решението интересуват и бизнеса, и ИТ отделa.

За да се използват по-ефективно данните като ресурси, да има възможност за извличането на полезна информация от данни, намиращи се на различни носители и устройства, интерфейсите на системите за съхранение и мрежовите комуникации трябва да осигуряват необходимата производителност. Освен това достъпът до данните трябва да е не само бърз, а и сравнително евтин.

В света на системите за съхранение технологиите за пренос на данни са една бурно развиваща се област, както и технологиите за носителите, на които тези данни се записват. През тази година се очакват още по-големи скорости (вж. табл. 1). Цикълът на разработката на нови стандарти обикновено е около 3-4 години.

Таблица 1. Скорости за преноса на данни на най-разпространените интерфейси в дисковите системи и мрежите за съхранение

Интерфейс

Gbps (2015 г.)

Gbps (2016 г.)

Fibre Channel

16

32

FCoE

10

25

InfiniBand

56

100

iSCSI

10

25

SAS

12

12

SATA

6

6

USB

5

5

Thunderbolt

20

20

За какво става дума? За интерфейсите за свързване на системи за съхранение: Fibre Channel (FC), iSCSI, FCoE, NVMe и NVMe over Fabrics. За „транспорта“: протоколите за пренос на данни FC, Ethernet, InfiniBand, SAS (вж. табл. 2). Както и за вътрешните интерфейси в системите за съхранение, т.е. за интерфейсите за свързване на дискове и флаш памети: SATA, SAS и NVMe.

Таблица 2 Сравнение на протоколите в мрежите за съхранение на данни

Транспорт

InfiniBand

Ethernet/RoCE

Ethernet/TCP

FCoE

FC

Скорост в Gbps

40/56/100

10/40/100

10/40/100

10/ 40

8/16/32

Поддръжка на RDMA

Да

Да

Не

Не

Не

Маршрутизация

Да

Да

Да

Не

Не

Използване на процесора

малко

малко

голямо

средно

средно

Както се вижда от табл. 1, през тази година се осъществява миграция към нови стандарти, според които ще се създава съответната инфраструктура, включваща софтуер, контролери, мрежови интерфейси и физическа преносна среда - кабели и конектори.

Следва: Има ли бъдеще Fibre Channel?

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас