“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
21 сеп
2016
 
 

Allterco: »злизаме на борсата, за да променим модела на работа

4775 прочитани€

јлександър √лавчев

„рез стъпването си на Ѕългарската фондова борса (Ѕ‘Ѕ) от родната компани€ јлтерко (Allterco) разчитат да съхран€т и разви€т конкурентното предимство, с което разполагат в сферата на домашната автоматизаци€. ѕо думите на ƒимитър ƒимитров, изпълнителен директор и съосновател на фирмата, за момента т€ е пред световни концерни, като на наскоро състо€лото се изложение за потребителска електроника IFA 2016 в Ѕерлин, √ермани€, е била на практика единствената, ко€то е представила пуснати в продажба реални продукти. „¬сичко останало беше на ниво слайдове“, об€сни той.

ƒимитър ƒимитров

ѕрочетете още: “ехнологични€т холдинг јлтерко ще пусне акции на родната фондова борса

„»скаме да променим модела“, продължи ƒимитров. ѕо думите му в момента компани€та се развива по традиционни€ начин, инвестирайки печалбите си в нови разработки и човешки ресурси. „¬сичко това върви много успешно, но е много бавно – сподели той. – Ќие вид€хме как за малко време можем да постигнем много. ÷елта ни е, чрез излизането на Ѕ‘Ѕ, да станем основен играч, а не да видим как пазарът ни изпреварва.“

ƒумите на ƒимитров б€ха отправени към потенциални инвеститори и медии по време на събитие, посветено на официалното стъпване на фирмата на Ѕ‘Ѕ. “€ възнамер€ва да инвестира събраните средствата от публичното предлагане на акции в своето поделение јлтерко –оботикс за подобр€ване на сво€ продукт за домашна автоматизаци€ „She” и детски€ смарт часовник „MyKi“. «а целта т€ см€та да развоен център, който ще работи в сферата на »нтернет на нещата (IoT). »нвестиционен посредник на първичното публично предлагане е Karoll.

ƒва са основните канали, чрез които јлтерко разпростран€ва сво€ продукт за домашна автоматизаци€: чрез мобилните оператори и чрез строителите на жилища. «а първите този продукт може да представл€ва удачна възможност за разнообраз€ване на бизнес модела и намал€ване на зависимостта от чисто комуникационните услуги, приходите от които постепенно спадат.  омпани€та е разработила и умни релета (Shelly), които могат да се вграждат в контакти, ключове за осветлени и електрически табла със стандартна DIN шина. ѕо думите на ƒимитров последни€т продукт позвол€ва на фирмата да отправи поглед към корпоративните крайни клиенти.

—ветозар »лиев

¬ момента компани€та разполага с общо осем офиса – в Ѕългари€, ћакедони€, –умъни€, —ърби€, —ингапур, ћалайзи€, “айланд и —јў. –азработката на продуктите е в —офи€, където за јлтерко работ€т около 80 души.

ѕо думите на —ветозар »лиев, финансов директор на фирмата, основните й приходи в момента идват от техническа свързаност (микроразплащани€ през системите на мобилните оператори), където обаче се забел€зва спад. —ъщевременно е налице ръст на оборота от мобилни нотификации и мобилен маркетинг. “рета основна сфера на приходи на компани€та са решени€та за оператори и големи корпоративни клиенти, като например уеб портали. «анапред от јлтерко предвижват най-гол€м ръст споменати€ сегмент на умните свързани устройства, попадащи в категори€та »нтернет на нещата.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас