“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
21 сеп
2016
 
 

» “ индустри€та у нас Ц в добра форма

3190 прочитани€
—траница 1 от 2

јлександър √лавчев

ќнлайн търгови€та, облаците и големите данни ще са във фокуса на »“ бизнеса у нас през 2016-2017 г. —ъщевременно като ц€ло » “ индустри€та в Ѕългари€ е бел€зана от резки промени през последните тримесечи€, но може да се заключи, че в „добра форма“. “ова сподели Ћюдмил —тойчев, управл€ващ партньор в пазарни€ анализатор CBN, по време на тазгодишното издание на ј—Ѕ»— јкадеми€, на ко€то дистрибуторът събира вс€ка година своите партньори, за да ги запознае с последните технологични тенденции и с продуктите на н€кои от ключовите марки в своето портфолио.

Ћюдмил —тойчев

ѕрочетете още: ’ардуерни€т пазар Ц с позитивна динамика през 2015 г.

 оментирайки основните пазарни перспективи —тойчев цитира данни на ≈вростат от 2015 г. според които в 59% от домакинствата в Ѕългари€ поне един член има достъп до компютър. ¬ъпреки, че ръстът спр€мо 35-те процента през 2010 г. е очевиден страната е на последно м€сто по този показател в ≈—, като средно за 28-те страните членки той е 82 на сто.

ѕри бизнеса пък 93% от компаниите с над 10 служители (общо около 28 хил.) използват компютри. ѕрез 2010 г. аналогични€т показател е бил 90 на сто, а средни€т за ≈вропа е 98%. ¬ осем държави в ≈— н€ма компани€ без компютър.

—поред CBN общи€т брой на фирмите у нас е намал€л с 4 хил. през последната година, но общите приходи на бизнеса в страната се е увеличили с цели 30 млрд. лв., а печалбите са скочили със 140 на сто. ƒълготрайните материални активи пък са нараснали с около 5 млрд. лв (+4%).

ѕо данни на самата CBN най-гол€м ръст през 2015 г. у нас са отбел€зали три сектора на » “ индустри€та. ѕърви по приходи на родни€ пазар и това са доставчиците на хостинг и облачни услуги, следвани от доставчиците на телекомуникационно оборудване. Ќа трета позици€ са софтуерните разработчици и доставчици на услуги по разработка, работещи предимно на външни пазари. ≈динствени€т » “ сектор, който е отбел€зал спад през миналата година е този на телекомуникациите.

»нтересно е да се отбележи, че през 2015 е постигнат исторически максимум както за стойността на договорите, сключвани по «акона за обществените поръчки («ќѕ), така и от гледна точка на техни€ брой. —тойността само на търговете за хардуер е надминала 60 млн. лв. —поред изнесените данни е налице парадокс – въпреки огромните средства усво€вани от държавните институции, граждани използващи техни услуги през интернет спада през последните години: от 23% през 2013-а, през 21% през 2014-а, до едва 18 на сто през миналата година. ѕо този показател страната е на предпоследно м€сто, като изпреварва само –умъни€. ¬ северната ни съседка обаче за същите години се отчита ръст, като съответните проценти са 5, 10 и 11 на сто.

ѕрогнози

—поред анализатора през следващата година се очаква ръст в продуктовите категории на твърдите дискове, мобилни телефони и мониторите. —пад пък се предвижда при настолните сървъри и печатащите устройства. „Ќа кантар“ са мрежови€т хардуер, преносимите компютри и таблети.

—ъщевременно обаче е редно да се отбележи, че от CBN посочват като най-важни следните продуктови линии: мобилни компютри (лаптопи и таблети), настолни компютри (където попадат и сървърите) и компонентите, които формират 55% от хардуерни€ бизнес у нас. —мартфоните са на 10-те позици€ с 3 на сто от общи€ оборот.

1 2
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€—ергей Ѕелоусов, Acronis: ќтвар€ме развоен център в —офи€

—ингапурски€т специалист в областта на архивирането, възстанов€ването и защитата на данни създава свой гол€м инженерингов център в —офи€, в който до 2-3 години тр€бва да работ€т над 200 високовалифицирани специалисти. “ова об€ви главни€т...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас