Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
20 сеп
2016
 
 

Автомобил на Русенския университет участва в Shell Eco-marathon 2016

Футуристичната кола на студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ бе показана на Smart Mobility Fest в София

4468 прочитания

Автомобилът на студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“, с който те участваха в Shell Eco-marathon в Лондон тази година, бе показан на посетителите на Smart Mobility Fest, част от програмата на Европейската седмица на мобилността.

На състезанието в Лондон превозното средство, изцяло проектирано и конструирано от студентите, се класира на 11-о място от общо 49 отбора в категорията „Прототипи“ с резултат 409 км с 1 киловатчас.

На състезанието в Лондон превозното средство, изцяло проектирано и конструирано от студентите, се класира на 11-о място от общо 49 отбора в категорията „Прототипи“ с резултат 409 км с 1 киловатчас. Това постижение е с 92% по-добро от резултата им от 2015 г.Усъвършенстваният футуристичен автомобил е задвижван от електрическа батерия и носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

Прочетете още: Удивителните технологии на бъдещия транспорт

Това е първо участие за младите инженерни таланти от Русе в обществената инициатива. Поканата за участие идва от Центъра за градска мобилност – София, тьй като превозното средство е нагледен пример за интелигентните решения в транспорта, които събитието цели да популяризира.

„DТT е пример за автомобил, който съчетава в себе си креативност и нестандартни интелигентни решения за транспорта, натрупан опит и добри практики от състезанието Shell Eco-marathon и много хъс за изграждане на устойчиво бъдеще. Сигурен съм, че не сме далеч от момента, в който този тип транспорт ще стане масов“, заяви доц. Симеон Илиев, капитан на отбора на Русенския университет.

По време на събитието беше показан и макет на автомобила на Техническия университет-София. Това е тяхната четвърта разработка за изцяло нов автомобил, откакто екипът на ТУ София участва в Shell Eco-Marathon Европа. Автомобилът под името Феникс отбеляза най-високия резултат от трите български отбора, като се класира на четвърто място по време на състезанието през 2016 г. в категорията автомобили Градски тип, задвижвани с водородна клетка. Постижението на студентите за изминато разстояние с 1 куб. метър водород е 229 км.

„В Shell отдавна отчитаме значението на климатичните предизвикателства и ролята на енергията за повишаването на качеството на живот. Всяка година младите български студенти доказват, че когато имат надежден партньор като Shell, техните смели идеи за бъдещето на транспорта с по-малко емисии на въглероден диоксид могат да се превърнат в реалност“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България и Гърция.

По време на Shell Eco-marathon Европа се състезават представители на бъдещото поколение професионалисти на възраст между 16 и 25 г. от около 30 страни. Успехът се определя от разстоянието, което всеки отбор изминава с 1 кВтч енергия или 1 литър гориво. През 2016 г., състезанието се проведе в Лондон, по-близо до хората, тъй като отборите се състезават на специално пригодена за целта писта по улиците на града. по-близо до хората, тъй като отборите ще се състезават на специално пригодена за целта писта по улиците на града. През 2017 г. ще бъде отбелязано 10-годишно българско участие в европейската надпревара.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас