Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
15 сеп
2016
 
 

Европейският съюз планира да предложи безплатен Wi-Fi за всички

2657 прочитания

Безплатна Wi-Fi свързаност за всички – това е едно от предложенията на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкерс, което той изложи по време на традиционното си обръщение за състоянието на Европейския съюз. Проектът WiFi4EU предвижда стартиране на публични точки за достъп, в паркове, площади, библиотеки и други публични сгради.

ЕК ще предостави 120 млн. евро до 2019 г. за монтиране на техника на над 6 хил. локации. Доставката на интернет свързаност и поддръжката обаче ще бъдат задължение на местните власти.

Прочетете още: ЕС очерта още по-строги правила за мрежов неутралитет

Точките за достъп ще са достъпни за всички граждани на ЕС, въпреки че, имайки предвид бюджета, далеч не става дума за пълноценно покритие. Все пак се подчертава, че евросубсидията ще е насочена към места, където няма изградена Wi-Fi свързаност. T.e. ако в близкия парк е налице платена или безплатна подобна услуга, то WiFi4EU няма да я конкурира.

Въпреки това обаче от ЕК предвиждат голямо търсене, надявайки се всяка точка да обслужва хиляди връзки дневно. Ако една връзка означава един потребител, то може да се заключи, че целта е бъдат свързани ежедневно почти 10 на сто от гражданите на ЕС.

Безплатният Wi-Fi не е единственият начин за свързване на повече европейски с интернет. От ЕК предлагат и реформа на телекомуникационните регулации, която предвижда достъпната широколентова свързаност да е универсално задължение на телекомите. Правителствата на отделните държави сами ще решават как да предоставят услугата на хората с ниски доходи. Сред потенциалните варианти са това да става чрез ваучъри за покриване на раходите или чрез изискване към операторите да предлагат специални тарифи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас