Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ проекти
14 сеп
2016
 
 

Медицинският университет прилага видеоконферентна система в обучението

3838 прочитания

Медицинският университет (МУ) „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна е бързоразвиващ се високотехнологичен университет с 55 годишна история и традиции. В университета класическите модели на преподаване умело се съчетават със съвременните технологии. Посредством мобилните технологии бъдещите медици имат възможност за достъп до различни дигитални учебни помагала и материали, с които затвърждават и упражняват наученото, тестват и оценяват знанията си. Това е възможно благодарение на Blackboard платформата за допълнително електронно обучение, която се използва от водещи университети в САЩ, Великобритания и други страни. Студентите по медицина във Варна имат възможността да изучават анатомията на човека посредством интерактивни методи и 3D технологии. Виртуалната микроскопия им позволява да наблюдават микроскопски препарати с максимално качество на изображението. Turning Point Technology пък е най-модерната система за текущо оценяване степента на усвояване на предавания на лекции учебен материал, която функционира от тази година в Медицински университет - Варна.

Изглед към сградата на Медицинския университет - Варна

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Изграждане на видеоконферентни системи за обучение

Прочетете още: Със SAP ERP ДП Пристанищна инфраструктура ще оптимизира дейността си

Възложител: Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна

Изпълнител: Стемо / Cisco Systems

Локации: Варна – сгради Ректорат, Факултет по фармация, УМБАЛ „Света Марина“, Медицински колеж и Факултет по дентална медицина и Филиали на МУ Варна в градовете Шумен, Сливен и Велико Търново

Дата на стартиране - дата на приключване на проекта: Етап 1: – 05.2015 – 09.2015 г., Етап 2: 09.2015 - 07.2016 г.

Бюджет на проекта: Общо за двата етапа на проекта са инвестирани 3 милион лева като средствата са от собственни приходи от англоезичната програма на университета

Категория: Публичен сектор 

Подкатегория: Образование

Учебно-преподавателската база разполага с най-съвременната техника, предоставяща видеоконферентна връзка с възможност за споделяне на статично и интерактивно съдържание, осигуряваща в реално време, без закъснение, предаване на изображения от различни източници. Благодарение на свързаността на сградата с оптичния пръстен на университета се предоставя физическа възможност в реално време да се наблюдават провеждани сложни манипулации в УМБАЛ „Света Марина“ във всяка точка на университета, като се предоставя и обратна връзка с лекарските екипи. Част от тези манипулации са открити, лапароскопски и ендоскопски операции, образни изследвания, работа с пациенти при високо изискване за чистотата на помещенията и други. Разполагайки с това видеоконферентно оборудване, практически се премахват границите в преподаването от типа една зала - „един преподавател“.

Бизнес нужди

Като водеща и високотехнологична образователна институция, управлението на МУ-Варна идентифицира възможностите, които видеоконферентните системи дават в областта на образованието. Първоначално, идеята за въвеждане на видеоконферентни системи произхожда от необходимостта за модернизиране на учебните зали и аудитории. Предвид желанието на МУ-Варна да продължи и занапред да предлага на студентите си най-доброто медицинско образование и да бъде конкурентен на водещите университети в Европа и света, то необходимостта от внедряването на съвременни интерактивни форми на обучение е предпоставка за успех.

За внедряване на съвременната видеоконферентна система, Медицински университет - Варна се доверява на ИТ компанията Стемо, която е партньор на международната технологична фирма Cisco Systems. Българската компания разполага с 15 собствени търговски офиса, сервизни бази, софтуерна къща, учебен център, магазини и складове, оборудвани с модерни информационни, технически и транспортни средства. Филиалите на фирмата се намират в най-големите градове на страната - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Русе, Плевен, Благоевград, Козлодуй, Габрово.

ИТ решението

Първият етап от видеоконферентната система в нейната цялост е изграждането на основната част на системата върху решенията Cisco Collaboration. Доставена и инсталирана е IP базирана система за обединени комуникации Cisco Unified Communication Manager (CUCM), в конфигурация с два Cisco UCS сървъра за резервираност и допълнителни приложения. Имплементирана е и системата за запис на видео разговори и видео конференции - Cisco Telepresence Content Server. Оборудвани са 3 лекционни зали: 1 голяма лекционна зала в Ректорат и 2 огледални учебни зали във новопостроената сграда на Факултета по фармация, откъдето се излъчват лекции/презентации. Всяка представителна зала е с над 120 места, оборудвана с видеопроектор, екран и 2 големи монитора. С разкриването на междинна преградна врата между двете симетрично разположени зали е възможно лекторът да осъществява визуален контакт едновременно с 240 души, присъстващи в двете аудитории. Изпълнението на първия етап осигурява завършено аудио-визуално решение за теле-обучение, позволяващо комуникация с всякакъв тип стандартни системи, което предоставя възможност за провеждането на лекции локално и предаването им чрез IP мрежа в отдалечени локации.

Използвани са Cisco TelePresence SX80, Cisco Touch 10, Cisco Camera Precision 60 и компоненти за свързване от утвърдени световни производители в областта на аудио и видео - Gefen, Extron, Opticis. Зелените стандартни дъски за писане са заменени с по два монитора Samsung във всяка зала, като единият е оборудван с интегрирана интерактивна рамка. Тя превръща монитора в дъска за писане на съдържание, което се визуализира върху един от дисплеите. За превключване на изображението от двата видеопотока - от интерактивната дъска и презентационното съдържание е предвидено устройство Extron Touch Link контролен панел, вграден в катедрата на преподавателя.

Към първа фаза на проекта са направени и 4 слушателски зали, в които студентите могат дистанционно да присъстват на сесиите. Една от тях се намира в УМБАЛ „Света Марина“, което улеснява преподаването от страна на хабилитираните преподаватели-лекарите. В УМБАЛ „Света Марина“ е доставена и мобилната стойка с интегрирани компоненти, която се използва за наблюдение и обучение на групи студенти по време на прегледи в медицински кабинети за образна диагностика и за предаване на живо на интервенции от операционна зала. Мобилната установка представлява стенд с 40“ дисплей, базиран на SX20, който освен предаване на видеоконферентната връзка, позволява и съчетаването на до 4 образа (показатели от медицински апарати, презентации и други) в един. Това позволява предаването на медицински манипулации с високо качество благодарение на Cisco 12X и едновременно с това проследяване на данните на до 4 медицински апарата в реално време.

Вторият етап от внедряването на видеоконферентната система включва оборудване на слушателски зали във филиалите на Медицински университет-Варна в градовете Шумен, Велико Търново и Сливен и осигуряване на възможността студентите в тези градове да присъстват на лекциите, състоящи се в Ректората във Варна. Доставени са и 3 бр. Cisco DX 70 интегрирани видеотерминали и е въведено интерактивно дистанционно изпитване. До края на януари 2016 г. са оборудвани допълнително 3 лекторски зали, включително 1 голяма зала в УМБАЛ „Света Марина“.

От там лекарите могат да водят лекции и да преподават на значително по-голяма група студенти едновременно, избягвайки необходимостта от пътуване между различните факултети и филиали на университета.

Зала А във Факултета по дентална медицина и зала Б в Медицински колеж също са изградени и оборудвани в съответствие с всички съвременни изисквания на модерното обучение. Предвидено е всяка от залите да съвместява над 80 места, като едновременно с това се интегрира в общата видеоконферентна система на университета. Подобно на големите аули в сградите на Ректората и на Факултета по фармация, аудиториите във Факултета по дентална медицина и в Медицинския колеж са оборудвани с последно поколение Cisco видеоконферентни системи - видеотерминали с разширени функции Cisco TelePresence SX80, мултимедиен проектор с висока резолюция, 150“ моторизиран екран и 2 големи 75“ монитора, единият от които с тъч функционалност. Добавени са още един - по малък 32“ монитор, две Cisco Precision 60 PTZ камери с висока резолюция, свързани към видео кодек и висококачествено аудио озвучаване. Залите и оборудването са позиционирани така, че дават възможност да се заснеме лекторът, както и да се предоставя общ изглед към цялата аудитория, динамично да се споделя съдържание, да се превключва връзката към активният участник във видео сесията в зависимост от силата на гласа и дори при увеличаване на фоновия шум, превключването към лектора да бъде преустановено.

Видеорешението осигурява възможност за връзка между няколко локации едновременно. Управлението на цялото оборудване се осъществява чрез два сензорни дисплея, интегрирани в преподавателската катедра.

Предстои трети етап от изграждането на видеоконферентната система. В него се планира изграждането на голяма, представителна аудитория с оборудване за видеостена и подвижни екрани. Проектира се изграждането на още 5 лекторски зали, една от които в МБАЛ „Св. Анна“. В допълнение ще бъде оборудвана и конферентна заседателна зала, предназначена за провеждане на срещи с партньори и гости на Медицинския университет.

Всичко това осигурява завършено аудио-видео решение за телеобучение, позволяващо комуникация с всякакъв тип стандартни системи, конференции, свързване на различни участници в обща сесия и др.

Компоненти на системата

1. IP базирана система за обединени комуникации

Cisco Unified Communication Manager (CUCM) е в комплект с два сървъра и допълнителни приложения. Cisco видеоконферентното оборудване включва: терминали със стандартни и разширени функции - SX20, SX80, камери Precision 60, PTZ системи за автоматично проследяване на говорещия SpeakerTrack 60.

Решението включва още система за запис на видеоконференции, презентации и разговори Cisco Telepresence Content Server.

2. Хардуер

Включва Cisco видеоконферентно оборудване, монитори Samsung, дигитални рамки Samsung, Cisco UCS сървърна инфраструктура за интегриране на системата за обединени комуникации BE6000, Cisco комуникационно оборудване, интеграционни компоненти на Extron, Gefen, Opticis и др., проектори Optoma др.

3. Софтуер

Cisco Unified Communication Manager (CUCM), Cisco Telepresence Content Server.

4. Услуги

Дизайн на проекта, внедряване на видеоконферентните системи и компоненти, интегрирани комуникации, софтуерни услуги, техническа поддръжка и др.

Ползи от ИТ решението

Най-важните ползи от внедряването на видеоконферентни системи и използването на съвременните комуникационни канали, постигнати при реализацията на решението в МУ-Варна са следните:

- Възможност за провеждане на двупосочни аудио визуални обучения и наблюдения в реално време на сложни медицински манипулации и операции, провеждани в УМБАЛ „Света Марина“ и другите бази на университета;

- Възможност за едновременно провеждане на лекции с отлично качество в различни зали/аули/филиали. Въведена е възможност за интерактивно създаване и предаване на съдържание;

- Възможност за запис на лекционен материал и предоставянето му в последствие като архив за обучение;

- Възможност за участие на международни лектори в обучението на студентите, специализантите и докторантите;

- Възможност за дистанционно визуално изпитване;

- Обхват на видеоконферентната система във всичките звена на МУ-Варна - Ректорат, Медицински колеж, Факултет по фармация, Факултет по дентална медицина, филиали в градовете Шумен, Велико Търново и Сливен. Това позволява по-добра комуникация и взаимодействие между всички звена, еднакво качество на обучението и възможност за едновременно провеждане на различни лекции и презентации, което понижава разходите и намалява натовареността на преподавателите;

- Спестяване на време и разходи, както и неудобството от пътуване на преподавателите на МУ-Варна, включително и в различните бази в самия град;

- Съвместна работа между МУ-Варна, отдалечените филиали и университетските болници;

- Възможност за отдалечено свързване чрез интернет сесии на студенти и гледане и обсъждане на учебното съдържание;

- Възможност за видеоконферентни срещи на ръководния и оперативен състав на МУ-Варна и филиалите му, както и такива с международни партньори на университета;

- Възможност за размяна на незабавни съобщения и осъществяване на достъп до лекции и конферентна връзки на студенти и преподаватели чрез софтуерни видео-клиенти с помощта на техните собствени Windows, MAC, Android и iOS устройства в мрежата на университета и чрез интернет.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас