Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
13 сеп
2016
 
 

През 2021 г. колите ще генерират 98% от мобилния M2M трафик

Интернет радио и информационни услуги ще генерират приблизително 6000 петабайта данни годишно.

2766 прочитания

Само след 5 години усъвършенстваните автомобилни инфоразвлекателни системи (IVI), които предоставят поточна музика и навигация в реално време, ще генерират 98% от трафика между мобилните устройства (M2M), пише в нов доклад на Juiper Research.

Изводите в доклада посочват, че все по-популярни приложения като Apple CarPlay и Android Auto, които правят огледално копие на интерфейса от вашия смартфон в IVI системите на колите, ще генерират огромни обеми M2M трафик.

Технологията M2M ще подпомага и развитието на системи за автономно шофиране. Клетъчна технология между колите (V2V), задействана през M2M, ще бъде в основата на системата през следващите години, пише още в доклада.

Прочетете още: Какво ни готви автомобилната индустрия на CES 2016?

Софтуерно надграждане през мобилна връзка. Снимка: Freescale

След 5 г. се очаква софтуерните надграждания да бъдат масово използвани в новите коли.

 

Проучването разкрива още, че приложенията с интензивна употреба на данни като Интернет радио, приложения за поточна музика и информационни услуги ще генерират приблизително 6000 петабайта (1 петабайт е равен на 1 млн. гигабайта), дневно през 2021 г., а това се равнява на повече от 300 милиарда часа музика.

Вградените в колите безжични 4G SIM карти ще предоставят обновления на колите „по въздуха“ (OTA), т.е. през мобилните мрежи, както и абонаментни обновления за шофьора и пътниците. Много автомобилни производители днес вече задействат софтуерни обновления през клетъчните мрежи, намалявайки необходимостта от посещение при автомобилния търговец или поставяне на USB флашка за надграждане на инфоразвлекателните системи (най-често на навигационните карти).

Увеличаването на M2M трафик от автомобили ще принуди мобилните оператори да разширят и подобрят своите мрежи, особено в градските райони. Бъдещите умни градски системи като умно паркиране и умни кръстовища допълнително ще стимулират мобилния трафик от данни

Инфоразвлекателна автомобилна система в Tesla

Tesla Model S има 17-инчов инфоразвлекателен екран

 

Автомобилните производители вече разработват системи за връзка между коли (V2V) и системи за връзка между кола и инфраструктура (V2I), които позволяват на превозните средства да общуват помежду си и със системите за контрол на пътния трафик.

CarPlay и Android Auto се превърнаха в стандартно допълнение към много от новите модели автомобили. Очаква се CarPlay да бъде инсталирано в 24 млн. коли до 2019 г., по данни на ABI Research.

CarPlay се конкурира с частните интерфейси, като системата Ford Sync, както и с индустриални спецификации с отворен код като MirrorLink и GENIVI, които се разработват от индустриални групи.

И докато автомобилните производители инсталират M2M технологии в своите коли, други ключови вертикални пазари също ще внедряват ускорено мобилна свързаност, включително здравеопазване, земеделие, смарт измервания и автоматизация на умния дом.

Докладът предупреждава, че безжичните оператори трябва да избягат от ситуацията да предоставят само свързаност, а да предложат услуги с добавена стойност на своите потребители. „По-мащабният M2M пазар предлага глътка въздух при непрекъснато спадащите приходи от традиционни гласови услуги и SMS”, пише още в анализа на Juniper Research.

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас