Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
10 сеп
2016
 
 

Заразените смартфони са се удвоили през първата половина на 2016 г.

Темпът на заразяване на смартфоните се ускорява, твърди доклад на Nokia.

3019 прочитания

Заразените с вируси смартфони са се удвоили през първата половина на тази година, като от 0,25% през втората половина на 2015 г. техният дял е 0,49% към юни 2016 г., показва доклад, публикуван от Nokia.

Темпът на заразяване на смартфоните се ускорява, твърди доклад на Nokia.

Nokia предоставя услуги за засичане на зловредни кодове в крайните устройства за повечето големи оператори по света, като тези услуги покриват над 100 млн. устройства с изключение на Китай и Русия, заяви Кевин МакНейми, директор на Nokia Threat Intelligence Lab.

Прочетете още: iOS по-проблемна от Android?

Android е най-атакуваното устройство, като 74% от заразените телефони са именно с тази операционна система. Делът на заразените iPhone е 4%, а статистика за Windows модели няма, главно заради малкия им пазарен дял и съответно ниското ниво на заразяване.

Останалите 22% от инфекциите са лаптопи и персоналини компютри, свързани през смартфони или WiFi точки за достъп.

Нивата на заразяване варират всеки месец, като пик се наблюдава през април. Мобилните зарази са масови през този месец, като един от всеки 120 смартфона се „сдобива“ с някаква форма на зловредна инфекция като „вирус изнудвач“, приложение за шпиониране, SMS троянци, кражба на лична информация и агресивни рекламни програми.

И докато нивото на заразяване на смартфоните расте, това при PC-ата спада, допълва МакНийми, може би защото хората прекарват все повече време онлайн през своя смартфон или таблет.

Отчетлива тенденция през тази година е пренасочването към мобилната сфера на вирусите, искащи откуп. „Опасяваме се, тази тенденция е дългосрочна“, казва МакНийми.

Освен това все повече зловредни кодове се опитват да нахлуят в ядрото на смартфоните, особено на Android. “Това им осигурява повече функционалност, обяснява той. - Дава възможност на зловредния код да остане за постоянно в телефона. Може да се защитава сам срещу антивирусни инструменти и срещу деинсталирането му. Той може просто да се скрие.“

Особен интерес представлява зловредният софтуер HummingBad, който се инсталира сам чрез директно изтегляне и се „вкоренява“ в устройството. Освен това се закача сам в магазина Google Play. „Това е много опасно място, добавя той. - Той може не само да инсталира други зловреден софтуер, но и да се инсталира на места, за които не подозирате, така че потребителят дори няма да знае, че HummingBad е в устройството.“

Друга напаст е зловредният софтуер Viking Horde, който превръща телефона в част от бот мрежа за измами. „Той се закача в телефона ви и живее във фонов режим, като прекарва целия си живот в кликане върху реклами, плащащи за всеки клик, обяснява Макнийми. - Използва сериозен обем от мрежовата връзка и неочаквано можете да се сдобиете със солена месечна сметка за мобилен трафик. Това нещо просто сърфира постоянно в мрежата от вашия телефона.“

Когато Nokia засече зловредния код, операторите трябва да решат какво да правят с него. „По принцип, те не блокират целия трафик от заразеното устройство, а блокират достъпа до сървърите за управление и контрол (C&C). Но действията им варират в широки граници“, допълва МакНийми.

Расте и разнообразието на зловредните кодове. Броят на мострите от Android вируси в базата данни на Nokia е скочил със 75% през първата половина на тази година.

CSO

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас