Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 сеп
2016
 
 

Смартфон може да краде чертежи, „слушайки“ работата на 3D принтер

2964 прочитания

Обикновен смартфон може може да записва електромагнитните и звуковите вълни от работещ 3D принтер, като на базата на събраната информация може да се създаде копие на създавания от машината обект. Това демонстрираха изследователи от Уверситета Бъфало в САЩ.

Интересното в случая е, че методът представлява потенциална възможност за индустриален шпионаж, като не е необходимо да се прибягва до традиционни методи за проникване в софтуера на 3D принтера. Вместо това изследователите са програмирали стандартните датчици на смартфона за запис на звуковите и електромагнитни вълни излъчвани от машината по време на работа. Благодарение на информацията е възможно да се следи местоположението на движещата се печатаща глава, а от там да се създаде пространствено копие създавания обект.

Прочетете още: 3D печатът – собствена машина или услуга?

Разполагайки устройството на 20 см от принтера изследователите са успели да пресъздадат с 94% точност формата на отпечатвания обект, стига той да не е прекалено сложен. При увеличаване на комплексността точността спада, но не драстично. Ако става дума за автомобилна част или медицинско приспособление, то точността отново ще е не по малка от 90 на сто, заявява ръководителят на проекта Веняо Хю. По-голямата част от информацията, около 80%, идва от електромагнитното лъчение, създавано при работата на всяка електрическа машина, а останалата – от звуковите вълни.

Най-очевидният начин за защита от кражба на интелектуална собственост по описвания начин е ограждането на 3D принтера. Изследователите са установили, че на разстояние 30 см точността спада до 87%, а на 40 см – до 66 на сто. Вариант също е и увеличаването на скоростта на работата на машината, като по този начин се затруднява следенето на печатащата глава.

Авторите на изследването планират да представят доклад по време на конференцията Conference on Computer and Communications Security, която ще се проведе в Австрия през октомври.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас