Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
09 сеп
2016
 
 

Защо квантовите компютри изправят на нокти експертите по сигурност

6067 прочитания

Квантовите компютри са все по-близо до реалността като паралелно с това експертите са под напрежение заради техния потенциал да обезсмислят много от сегашните технологии за кибер сигурност. По-рано тази година Американският национален институт за стандарти и технологии (NIST) отправи призив за помощ в тази област, а в началото на септември международната организация Global Risk Institute също изрази своите опасения.

Квантовите компютри са причината да бъде предвидено,че е налице шанс с вероятност 1:7 днес използвани ключови криптографски инструменти да станат безсмислени до 2026 г., предупреждава Мишел Моска, един от създателите на Института по квантови компютри към Университета Уотърло в Канада и съветник по киберсигурност в Global Risk Institute. До 2031 г. пък шансът скача на 50 на сто, пише специалистът в наскоро публикуван доклад.

Прочетете още: 5-атомен квантов компютър на MIT се справя с днешното криптиране

„Въпреки че квантовите атаки все още не се случват, сега трябва да бъдат взети критични решения, за да е налице възможност да се противодейства на такива заплахи в бъдеще“, допълва Моска.

Опасността произлиза от това, че квантовите компютри работят по фундаментално различен начин спрямо съвременните им събратя. В традиционните компютри цифрите се представят чрез единици и нули (битове), докато квантовите разчитат на единици квантова информация т.нар. „кюбити“, които могат да бъдат едновременно 0 и 1, благодарение на принципа на квантовата суперпозиция. Пряко следствие на тази особеност са предвижданите значително по-високите производителност и ефективност на тези машини, но е на лице и негативна страна.

Според Моска непредвидена последица на квантовите изчисления е, че те обезсмислят някои криптографски принципи, на които се основа съвременната информационна сигурност.

Криптографските алгоритми, например, често разчитат на трудността на факторирането на големи числа, но изследователи вече демонстрираха, че квантов компютър съставен от пет атома е способен да ги разбие.

„Когато криптографските основи, върху които е построена дадена цифрова система, са фундаментално непригодни и безсмислени, освен ако не е налице техен заместител (чиято разработка обикновено отнема години), тя ще се срине без възможност за никакви бързи поправки – пише Моска. – Точно сега наша кибер имунна система не е готова за квантовата заплаха. Часовникът отброява намаляващото време за проектиране и внедряване на лекарство.“

В краткосрочен план трябва да се работи в посока създаване на „криптографски пъргави“ системи, които да позволяват бърза замяна на един инструмент за шифроване с друг. В по-дългосрочна перспектива е налице нужда от „квантово-безопасни“ инструменти, включително протоколи, които могат да работят на конвенционални компютри и да са устойчиви на квантови атаки.

От NIST планират организиране на конкурс, в който членовете на обществото ще разработят и тестват нови перспективни методи за шифроване. В същото време частни компании от сферата на сигурността също работят върху проблема. KryptAll например наскоро стартира независима инициатива, която цели създаване на продукт до 2021 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас