Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
08 сеп
2016
 
 

Intel продава по-голямата част от McAfee на TPG

2519 прочитания

Intel ще се раздели с мажоритарния дял от поделението си ИТ сигурност, което на практика представлява компанията McAfee, която бе придобита през 2010 г. Според настоящата сделка инвеститорът TPG ще закупи 51% от поделението, с което McAfee ще се завърне на пазара като самостоятелен играч.

Като част от сделката Intel ще получи 3,1 млрд. долара в брой. Преди 6 г. производителят на процесори придоби компанията за 7,7 млрд. с цел да подобри сигурността в областта на настолните компютри. В момента тази тема вече не е чак толкова гореща, тъй като кибер-заплахите мигрират към облаците и сървърите, обяснява Нейтън Брукууд, главен анализатор в Insight 64.

Прочетете още: Какво ще спечели Intel от партньорството с ARM?

„McAfee има малко общо със сигурността в облачна среда – обяснява той. – Въпреки, че Intel не загуби много пари, тя (McAfee) не беше огромна победа.“

През 2014 г. производителят преименува McAfee на Intel Security. Слуховете за продажбата на поделението се започнаха да се появяват по-рано през тази година, докато компанията се занимаваше с реструктуриране на бизнеса си на фона на свиващите се продажби в сегмента на настолните компютри. През април тя обяви че съкращава 12 хил. души.

От Intel споделят, че след сделката McAfee ще е една от най-големите играчи занимаващи се само с ИТ сигурност. Стойността на компанията се оценява на 4,2 млрд. долара.

В допълнение TPG възнамерява да инвестира 1,1 млрд. долара в новия си бизнес за подпомагане на неговия ръст.

Intel планира да продължи да си партнира с McAfee в областта на сигурноста. Крис Ян, настоящият генерален мениджър на Intel Security, ще поеме ръководството на новата компания. В писмо до инвеститорите той пише, че тя не се отказва от ангажимента си по отношение продуктовата си пътна карта и че дори може да изпълни плановете по-бързо.

Очаква се сделката да бъде официално приключена през второто тримесечие на 2017 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас