Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
31 авг
2016
 
 

ЕС очерта още по-строги правила за мрежов неутралитет

Междувременно в САЩ съдебната битка заради мрежовия неутралитет продължава с пълна сила.

2985 прочитания

Регулаторна група на Европейския съюз наложи във вторник нови правила на европейските интернет доставчици, като този ход претендира за повече мрежов неутралитет. Органът на европейските регулатори в областта на електронните съобщения публикува 45-страничен доклад, който забранява платената приоритизация на мрежовия трафик и налага строги изисквания към всякакви специализирани услуги, които И'нет доставчици биха искали да предложат на своите бизнес клиенти.

Снимка: Graham Boykins via Flickr, CC BY 2.0

Според новите правила ISP компаниите „трябва да третират целия трафик по еднакъв начин, без дискриминация, ограничения или намеса, независимо кой е изпращачът и кой е получателят, вида съдържание, приложение или услуга, както вида на крайното оборудване“. Разрешени са измервания на качеството на услугата, но тези измервания трябва да са „прозрачни, недискриминационни и пропорционални“, както и да са насочени само към техническото качество на услугата, а не за печелене на търговски облаги.

Прочетете още: Мобилните оператори срещу Skype – кой ще победи?

Новите правил включват и разпоредби, които съдържат клауза за точно определени скорости на качване и сваляне, описани в маркетинговите материали, като се поставят строги ограничения върху използването на нулева такса наред с много повече.

Тази инициатива бе приветствана от групите в САЩ, одобряващи мрежовия неутралитет. Институтът Open Technology на Фондация „Нова Америка“ заяви, че европейските регулатори са взели правилното решение. “BEREC бе силно притискана от Интернет компаниите да изработи и да приеме слаби, пълни с вратички правила, но днешното указание показва, че BEREC са устояли на натиска“, каза Джошуа Стейгър, юрисконсулт на OTI.

Мрежовият неутралитет е много непопулярна мярка сред Интернет доставчиците и в Европа, и в САЩ, а съдебната битка срещу решението на щатския регулатор FCC от 2015 г. да започне регулиране на тези компании и да ги третира като телеком оператори, продължава с пълна сила. Досега щатските телекоми са загубили доста пари от съдебните си войни с регулатора. Дори тази седмица T-Mobile и Sprint не сполучиха с т.нар. планове за неограничени данни (те наистина не са такива), но са конструирани така, че да съответстват на регулаторните изисквания.

Network World

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас