Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
30 авг
2016
 
 

Linux чукна 25: Контейнери, облаци и IoT са новите възможности

Операционната система с отворен код все още има накъде да расте

3072 прочитания

След четвърт век живот пред Linux все още има огромни възможности за растеж, но има и редица предизвикателства. Какво предстои пред проекта с отворен код?

 

Операционната система с отворен код все още има накъде да расте

Прочетете още: Linux навършва 25 г.

„Linux има огромни възможности в нова технологични сегменти като Интернет на нещата, контейнерите и облаците, но освен това в индустриални сегменти, които се нуждаят от време за възприемане на новите технологии“, смята Франк Фанзили, директор на Linux Foundation и бивш глобален ИТ директор на Credit Suisse First Boston. Той добавя, че в средносрочен план могат да се появят предизвикателства, свързани с поддържането на толкова голям щат от сътрудници, пишещи за платформата, като в същото време се запази производителността и качеството, асоциирани с Linux.

“Големият проблем и голямото предимство от наличието на голяма Linux общност е тя да еволюира постоянно, за да посрещне нуждите на пазара“, каза Фанзили.

 

Облачни и корпоративни центрове за данни

Линус Торвалдс може все още да се надява, че Linux някой ден ще доминира при настолните компютри - „Аз все още работя за това, изминаха вече 25 г., могат да го правя още 25“, каза той на събитие на Linux тази година. Въпреки това пазарът на сървърни операционни системи усеща най-силно влиянието на Linux, като платформата е инсталирана на повечето уеб сървъри, стои в основата на повечето големи търсещи машини.

Много от големите облачни доставчици, включително пазарният лидер Amazon Web Services, са изградени около Linux, а операционната система играе все по-голяма роля в типични бизнес среди за нови приложения, включително анализ на Големи данни.

Старши архитектът на решения в Red Hat Мартин Персивал очаква този растеж да продължи. „Ние буквално се намираме в повратна точка – на везните сме на сървърния пазар, където Linux се внедрява повече от други продукти като сървърната операционна система на Microsoft, казва той. - Това не стана за една нощ, успяхме да стигнем до тази повратна точка и това ниво на приемане от страна на потребителите.“

Анализаторът от Quocirca Клайв Лонгботъм смята, че фрагментираната екосистема от дистрибуции ще затрудни някои доставчици на Linux, освен ако не успеят да предложат по-отличителни функционалности. „Има твърде много Linux дистрибуции, за много от дистрибуторите проблемът ще е да спечелят достатъчно голяма критична маса от внедрявания, за да продължат да са успешни на пазара, каза той. - Доминиращи доставчици са Ubuntu и Red Hat, играчи като SUSE и CentOS ги следват с доста прилични обеми, но по-нататък идват варианти като Debian, Oracle Linux, Mageia и ClearOS, наред с много други. Всеки от тях предлага малко по-различни неща от останалите – освен допълнителна функционалност, вградена в операционната система около ядрото и екосистемата, изградена около дистрибутора. Става дума обаче как всичко това ще бъде поддържано търговски от дистрибутора.

„Играчите от ниския клас ще се затрудняват да поддържат дистрибуцията, ако общите приходи не скочат“, казва Лонгботъм.

Запазването на фокуса едновременно върху разработката на корпоративни дистрибуции и други бързо развиващи се области като Интернет на нещата, ще е предизвикателство, добавя Игор Любинчич, главен инженер в Rackspace. „Като цяло разработването на ядрото ще остане силно контролирано и фокусирано върху бизнеса, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, каза Любинчич. - Този модел едва ли ще се промени много, дори ще има още повече партньорства между различните индустрии.“

Той добави, че най-големите предизвикателства идват от останалата част от екосистемата. Това ще продължи да еволюира с експоненциален темп и скоро ще стигне до точката, при която увеличеното фрагментиране ще стане съвсем неустойчиво и ще се наложи конвергенция, базирана на стандарти, наложени от големите играчи.“

 

Контейнери

Друг голям успех на Linux през последните години е огромния интерес към контейнерите, описвани от някои като потенциален заместник на виртуалните машини.

Шефът на Cloud Foundry Сам Рамзи, съобщи за дарението на Google за cgroup – ключов елемент от Linux ядрото, което дава възможност за контейнеризация. „Това е най-значимата промяна в траекторията на Linux“ и е тази, която ще продължи да посреща нуждите на облачните приложения и на Интернет на нещата.

Контейнерите като метафора за изолация, която направи Linux не само операционна система по подразбиране за облачните изчисления, но и стандарт, към който дори Windows се стреми“, каза той, добавяйки, че контейнерите в Windows „са базирани на интерфейси, стандартизирани в Linux“.

През следващите няколко години облачните изчисления ще доминират в ИТ сферата и Linux ще трябва да поддържа сложни взаимоотношения с облачните доставчици („мулти мулти наематели), а и още по-защитени и леки изчислителни пакети за IoT. Очаквам много по-бързо развитие на Linux възможностите за контейнери в близко бъдеще.“

 

Интернет на нещата

По-рано тази година Linux Foundation обяви проекта Zephyr – малко ядро, проектирано да се стартира на IoT устройства с ограничени хардуерни ресурси.

Рамзи от Cloud Foundry каза, че подходът, използван в IoT проектите, може да повлияе върху по-мащабно развитие на Linux. Той обяснява: „Динамично генерираните микроядра като тези, които демонстрира Unik, могат да помогнат за обвързване на приложението към „просто достатъчна операционна система“ за внедряване в глобални облаци, местни облаци, а дори и в сферата на интернет на нещата, включително устройства и шлюзове“.

Това вероятно ще притисне Linux, за да демонстрира точно колко малка и фино настроена може стане. Ще има смисъл от динамично създаване на Linux дистрибуции за поддръжка на приложения в контейнерен център за данни. Това ще доведе до изчислителна плътност, а това е област в висок приоритет за Linux.“

През миналата седмица Google обяви също, че работи върху своя собствена операционна система - Fuschia, която няма да ползва ядрото на Linux. Един ден това може да предложи алтернативна платформа за Android и други малки устройства, но проектът все още е в много начална фаза.

Рамзи не смята, че Linux ще се бори някога с операционната система на Google. „Подозирам, че Google има достатъчно умни инженери и други ресурси, за да експериментира по много различни начини, за да разреши тежки проблеми, казва той. -Fuchsia със сигурност ще направи това.“

Fuchsia е насочена към устройства с десeтки KB памет RAM, а това изглежда като твърде малко място, в което да „разцъфне“ Linux; но Linux продължава да се развива и да ни изненадва, благодарение и на глобалната общност, която непрекъснато проучва и създава.“

 

Microsoft продължава да ползва Linux

През последните години често ставахме свидетелите на немислимо доскоро предложение - Microsoft да ползва Linux. SQL Server днес работи върху Linux, а облачната платформа Azure поддържа от известно време почти всички Linux дистрибуции. Според Лонгботъм от Quocirca тази тенденция ще се задълбочи. „Microsoft преминава през редица промени и без големия непреместваем обект Балмър Надела действа много по-гъвкаво, отворен е за нови идеи“, казва анализаторът.

Computerworld Великобритания

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас