“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
30 авг
2016
 
 

ѕовече проекти за по-малки суми очакват тази година в Ќ»‘

2529 прочитани€

јлександър √лавчев

Ќова е „философи€та“ за финансиране на проекти през Ќационални€ иновационен фонд (Ќ»‘), който се администрира от »зпълнителната агенци€ за насърчаване на малките и средните предпри€ти€ (»јЌћ—ѕ). Ќовата философи€ в начина на финансиране на проектите чрез Ќ»‘ е свързана с утвърдените нови правила, според които кандидатстването да става чрез тематичните области на »новационната стратеги€ за интелигентна специализаци€ (»—»—), ко€то обедин€ва всички финансови инструменти свързани с иновационните процеси и с високата добавена стойност, об€ви ƒаниела ¬езиева, зам. министър на икономиката, по време на откриване на информационен ден за кандидатстване по Ќ»‘.

ћариета «ахариева и ƒаниела ¬езиева

ѕрочетете още: Ќационални€т иновационен фонд към »јЌћ—ѕ ще приема проекти от 30.09

¬ажна пром€на, по думите на ¬езиева, е ц€лостно ориентиране към резултати. —поред зам. министъра от анализи на проведените до момента 7 конкурсни сесии от създаването на фонда през 2004 г. става €сно, че често процесът приключва на ниво прототип.

ƒопустимите области за финансиране са четири: „ћехатроника и чисти технологии“, „»нформационни и комуникационни технологии и информатика“, „»ндустри€ за здравословен живот и биотехнологии“, и „Ќови технологии в креативните и рекреативните технологии“.

«ам.-министърът на икономиката посочи , че вече има възможност за подаване на проекти електронно. „—ъздали сме обективни и прозрачни правила, очакваме много и изц€ло насочени към бизнеса проекти“, завърши т€.

—поред ћариета «ахариева, изпълнителен директор на »јЌћ—ѕ най-ценната пром€на тази година е, че програмата дава шанс за участие на „стартъп компании и млади хора“. ≈днакво е разпределението за стартиращи и вече работещи фирми, но в правилата са предвидени стимули за младите бизнеси под формата на надбавка ако по даден проект участва партньор който е малко и ли средно предпри€тие. «а малки фирми надбавката е 20%, а за средни – 10%. »зпълнителни€т директор на »јЌћ—ѕ ћариета «ахариева допълни, че от 36 месеца вече максимални€т срок за изпълнение на проектите ще бъде 18 месеца, а приемът на проектните предложени€ ще се извършва от 30 септември до 31 октомври 2016 г. ѕълните правила са достъпни на сайта на ћинистерството на икономиката.

ќбщи€т бюджет на средствата за финансиране на проекти през Ќ»‘ са 5 млн. лв. и те идват от национални€ бюджет. —поред «ахариева парите наистина не са много. „Ќо, ако те бъдат вложени на правилното м€сто и по правилни€ начин, биха могли да доведат до сериозен резултат – подчерта т€. – «а една стартираща иде€ дори едни 10-15 хил. лв. са много подкреп€щи.“

—ъщо така, според «ахариева, »јЌћ—ѕ ще търси и алтернативи начини за финансиране. „»скаме да създадем една банка от проекти, търсещи начини да бъдат реализирани“, допълни още ръководител€т на агенци€та. ѕо думите й крайната цел е „навързване“ цели€т процес – от кандидатстването за държавна помощ, до например кандидатстване по съответната оперативна програма на ≈—.

ќт ћинистерството на икономиката очакват следващите сесии по инвестиране чрез Ќ»‘ да достигнат и до проекти на регионално ниво.

¬ информационни€ ден участие взеха още Ѕългарска агенци€ за инвестиции —тамен янев, представители на бизнеса и научната общност.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

 акви нови и интересни неща може да ни разкаже ѕламен Ѕоев от ≈лит —офтуер

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас