Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
29 авг
2016
 
 

Linux навършва 25 г.

4588 прочитания
Страница 1 от 2

На 25 август 2016 г. се навършват 25 години от началото на историята на операционната система с отворен код Linux. В момента тя се използва в мобилни устройства, персонални компютри, сървъри, суперкомпютри и дори е летяла в космоса. Въпреки скромното си стартиране през 1991 г. в момента Linux е най-големият и всеобхватен проект за софтуер с отворен изходен код в историята. Как се стигна до тук?

Блясък в очите му

Лайнъс Торвалдс през 1990-те.  |  Източник: The Linux Foundation

Всичко започва когато 20-годишният финландец Лайнъс Торвалдс, студент по компютърни науки в Хелзинкския университет, започва да се интересува от операционната система Minix. Образованието на младежа е логично продължение на един от основните му интереси. Той започва да програмира на BASIC още на през 1981 г., когато е на едва 11 г.

Скромно предложение

Интересът на Торвалдс към Minix, в комбинация с разочарованието му по отношение на лицензионните политики от онова време, го карат да предприеме опит да създаде собствена операционна система. На 25 август 1991 г. той изпраща по електронната поща легендарно писмо, с което започва всичко. Последвалата дискусия е все още може да бъде видяна в Google Groups.

Преход към GPL

Източник: Wikimedia Commons

Първоначално Торвалдс кръщава своята ОС Ferax и едва по-късно я преименува на Linux. Той дори публикува аудио упътване за правилното произношение. Версия 0.01 на ядрото на операционната система дебютира през септември 1991 г. При пускането в обръщение на версия 0.12 разработчикът обявява, че преминава към софтуерния лиценз GNU General Public License (GPL). Според него крайните потребители (частни лица, организации и компании) имат свободата да използват, изследват, споделят и модифицират софтуера. Версия 1.0 на Linux вижда бял свят през 1994 г. и се състои от 176 250 реда код.

Първата значима дистрибуция?

Въпреки, че не е първата Linux дистрибуция изобщо, създадената през май 1992 г. Softlanding Linux System вероятно е първата масово използвана такава. Днес се счита, че SLS е предшественик на Slackware.

Патрик Волкердинг

Последната към момента е най-старата все още поддържана дистрибуция. Тя вижда бял свят през 1993 г. след като студентът от Университета в Минесота (САЩ) Патрик Волкердинг помага на свой преподавател да инсталира SLS.

Междувременно Red Hat по всяка вероятност е най-известната корпоративна дистрибуция на Linux. Тя започва разпространението си на CD-ROM през 1994 г. Нейн създадел е Марк Еуинг, който обичал да носи червената шапка на дядо си по време на лекции в университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг, САЩ.

Пингвинът...

Източник: Wikimedia Commons

Тъкс е официално признат за лого на Linux, както съвсем логичен е въпросът защо за целта е избран именно пингвин. По думите на самия Торвалдс той е клъвнат от пингвин по време на посещение в австралийски зоопарк през 1996 г.

„Linux е рак“

Популярността на Linux нараства стремително през ранните години и това създава сериозно безпокойство в Microsoft. Най-паметното изказване в тази посока са известните думи на главния изпълнителен директор на компанията Стив Балмър от 2001 г., когато заявява: „Linux е раково образувание, което се прикрепя, в смисъла на интелектуалната собственост, към всичко което докосне“.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас