Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 авг
2016
 
 

Facebook ще използва данни на потребители на WhatsApp

2351 прочитания, 0 коментара

Две години след придобиването си от Facebook WhatsApp променя правилата за поверителност, така че да може да споделя повече информация за потребителите си със своя собственик. Целта е по-добро насочване на реклами.

От компанията подчертават, че няма опасност съобщенията на потребителите в WhatsApp да се появят във Facebook. Увеличеният обмен на информация между двете услуги обаче предполага и наличие на повече взаимовръзки между тях. Редно е да се отбележи, че WhatsApp винаги са се представяли като сериозен защитник на неприкосновеността на потребителските лични данни.

Прочетете още: Facebook: $15-те млрд. за WhatsApp са за бъдещия й потенциал

Промяната, също така, ще позволи на потребителите на WhatsApp да комуникират по-добре с бизнеси. Сред описаните примери е възможност за получаване на уведомления за пратки, както и маркетингови послания. От компанията подчертават, че ще са налице опции за изключване на „бизнес комуникациите“.

Ключовата промяна в обновените правила за поверителност на комуникационната услуга е, че тя ще може да споделя телефонните номера на потребителите си с Facebook. Това ще позволи на социалната мрежа да узнае кои нейни потребители (споделили телефонния си номер в нея) ползват WhatsApp. Новите данни ще й дадат повече възможности да предлага приятелства между хората и нови начини за насочване на реклами.

От WhatsApp подчертават, че не възнамеряват да споделят съдържанието на потребителските съобщения. В новите версии на приложенията комуникациите са шифровани от край до край, т.е. не могат да бъдат прочетени дори от администраторите в компанията.

Редно да се отбележи, че WhatsApp и Facebook са „между чука и наковалнята“ по отношение на потребителски данни. От една страна социалната мрежа редовно е критикуване за това че събира много информация за своите ползватели и дори за хора, които нямат профили в нея (чрез разпространените бутони за „Харесване“). От друга, комуникационните услуги са под натиск в различни държави да предоставят възможности за достъп до потребителските съобщения. Като основна причина за това се посочват криминални разследвания и действия по предотвратяване на терористични актове.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Тод Англин, Progress:  София има страхотна общност от софтуерни разработчициТод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас