“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
26 авг
2016
 
 

–обот пое първо бойно дежурство в »зраел

2871 прочитани€

–оботизиран военен автомобил-наблюдател от юли е на дежурство на сухопътната граница на »зраел със —ектора √аза. —поред военните в страната Border Protector е първата напълно автономна подобна машина. “€ е създадена на базата на обикновен автомобил с повишена проходимост, като все пак е предвидена възможност управлението му да се поеме дистанционно от оператор.

–оботът самосто€телно се движи по предварително зададен маршрут, събирайки разузнавателни данни, които могат да се предават в реално време на други подобни машини. Border Protector (√раничен защитник) може сам да подбира път€ си, заобикал€йки преп€тстви€. ћонтираното въоръжение засега е под контрола само на оператор, но според местни издани€ този аспект също може да бъде поверен на изкуствени€ интелект на автомобила.

Border Protector

ѕрочетете още: NuTonomy ще тества в —ингапур самоуправл€ващи се таксита

”спехите при разработката на автономни граждански превозни средства са гореща тема от доста време. «а военните машини с подобни възможности обаче са налице специфики. Ќа първо м€сто те тр€бва да се придвижват по пътища без настилка или дори пресечена местност. “е тр€бва сами да коригират маршрута си и да оцен€ват в перспектива военните опасности. —истемата за управление в Border Protector може да бъде адаптирана и за други превозни средства.

—поред представител на израелската арми€ само преди н€колко години всички са см€тали, че подобни машини ще се по€в€т едва след н€колко десетилети€. ¬ момента плановете включват доставка на автономни системи за вс€ко едро армейско подразделени€.

«асега за всеки роботизиран автомобил са необходими двама оператори. — развитието на системата обаче се очаква един човек да може да следи работата на н€колко такива машини. ¬ъоръжените сили на »зраел планират да използват Border Protector на всички участъци на държавните граници.

–азработки на роботизирани военни машини се вод€т в страни като —јў, –уси€,  итай, ¬еликобритани€, √ермани€ и др.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас