Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
18 авг
2016
 
 

НАСА дава $1 млн. в състезание за марсиански робот

Регистрацията за конкурса е отворена за отбори, които да създадат виртуални системи за роботи, помагащи на първите колонизатори на Марс.

3677 прочитания

Инженери на НАСА искат хуманоидни роботи, помагащи на астронавтите, които ще живеят и работят на Марс, включително за изграждането на хабитати, отглеждане на храна и създаване на питейна вода.

Регистрацията за конкурса е отворена за отбори, които да създадат виртуални системи за роботи, помагащи на първите колонизатори на Марс.

Космическата агенция пусна във вторник регистрацията за отбори, които ще се състезават за награда от $1 милион в конкурса Space Robotics Challenge (Конкурс за космическа роботика).

Прочетете още: 7 технологии на НАСА във филма „Марсианецът“

Конкурсът цели стимулиране разработката на роботи, които могат да работят в суровата среда на Червената планета и затова са им нужни сила, издръжливост, прецизност и автономност, така че да се полезни на човешките си „съратници“.

Квалификационният етап ще стартира в средата на септември и ще приключи в средата на ноември. Отборите, които преминат този първоначален етап, ще се състезават на финалите следващия юни (2017 г.).

Състезанието ще бъде проведено във виртуална среда, с помощта на софтуерни, а не на реални роботи. Виртуалните системи ще трябва да се справят с последиците от пясъчна буря, която би повредила Марсианският хабитат на хората, според НАСА. Печелившите системи ще трябва да се справят с 3 основни задачи – да задействат комуникационна антенна чиния, да поправят соларен панел и да спрат изтичане от хабитата.

„Прецизната и умела роботика, способна да работи при закъснение на комуникациите, може да се ползва при космически полети и наземни мисии до Марс, както и на други места при опасни и сложни задачи, които ще са от критично важно решение при подкрепата на нашите астронавти, каза Монси Роман, програмен директор на Centennial Challenges на НАСА. - НАСА и нашите партньори са убедени, че обществеността ще отговори на това предизвикателство и сме много развълнувани да видим какви иновативни технологии ще ни предложат.“

Всеки състезаващ се отбор трябва да създаде виртуален хуманоиден робот по модела на НАСА Robonaut 5 (R5), който да се заеме със симулираните задачи. Robonaut 2, 130-килограмовият хуманоиден предшественик на R5, работи на Международната космическа станция от 2011 г. досега. Той започна мисията си без крака и бе монтиран на стационарна база.

През 2014 г. НАСА достави чифт крака, които бяха прикрепени към Robonaut 2. Очакванията бяха, че роботът, на когото бяха поверени предимно „слугински“ задължения като почиствания, някой ден ще може да се ползва за по-важни задачи, дори за работа извън космическата станция, както и да предпази хората да не извършват толкова много разходки в Космоса.

Хуманоидният робот, който ще работи на Марс, ще взаимства дизайна от Robonaut 2.

НАСА отбеляза, че в роботите на Земята се използват хидравлични системи. Това няма да е удобно за системи в Космоса заради мразовитите температури. R5 например ползва високотехнологични ластици вместо хидравлика.

НАСА ще призове състезаващите се отбори да мислят нестандартно и да намери нови начини за изграждане на по-добри роботи.

Всеки успешно създаден софтуер по време на конкурса може да бъде зареден в различни роботизирани системи на НАСА, включително в Robonaut 2 докато е на Международната космическа станция, но и в нови роботизирани машини.

Космическата агенция организира състезанието заедно с Космическия център в Хюстън, Космическият център Johnson и NineSigma, глобална консултантска фирма в областта на иновациите.

Български ученици редовно участват в друго състезание на НАСА - Space Apps Challenge. В миналогодишния конкурс на финалите участва и българският проект за умна ръкавица „VALKYRIE“, оценен като най-добро използване на хардуер за 2015 г. Ръкавицата Valkyrie е проектирана така, че потребителят, който я използва, да се чувства удобно докато управлява телевизор, променя температурата в дома, следи различни индикатори на човешкото тяло при спортни тренировки и много други приложения.

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас