Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
18 авг
2016
 
 

НАСА праща сонда до астериод на 1,2 милиарда мили от Земята

Сондата Озирис-Рекс трябва да донесе мостри от астероида Bennu, от които учените ще научат за произхода на Слънчевата ни система.

3189 прочитания

Само след месец НАСА ще изстреля космическа сонда, създадена да върне за първи път на Земята мостри от астероид.

Учените се надяват, че 7-годишната мисия, която ще започне на 8 септември тази година, ще има даде информация за създаването на Слънчевата система, за живота на Земята и за потенциала за съществуване на друг живот във Вселената. Сондата, която ще бъде изстреляна от космодрума в Кейп Канаверал във Флорида, трябва да ни „обясни“ и какво представляват точно астероидите и дали те могат да застрашат Земята.

Прочетете още: НАСА ще строи всъдеходa Mars 2020

„Тази мисия е пример за стремежа на нашата нация да изучава нашата Слънчева система и Космоса отвъд нея, за да разбере по-добре Вселената и нашето място в нея, каза Джеф Йодер, помощник администратор на Дирекция „Научни мисии“ в НАСА. - Учените в НАСА са най-важният двигател за научни открития на планетата и тази мисия олицетворява целта на дирекцията да иновира, да изследва, да открива и да вдъхновява.“

Космическият кораб се нарича OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) и трябва да бъде изведен в Космоса чрез ракетата Atlas V 411.

Очаква се сондата да измине 1,2 млрд. мили и да достигне намиращия се близо до Земята астероид Bennu през 2018 г., а когато достигне до него, ще започне да го изследва. Сондата например ще следи топлинните излъчвания на астероида, а това ще даде на учените идея за това как слънчевата топлина влияе върху неговата траектория. Osiris-REx ще следи и за естествени спътници, ще измери ускорението на астероида, ще картографира повърхността му и ще проучи геологическите му характеристики. След това сондата ще направи карта на възможните места за вземане на проби.

Osiris-REx обаче няма да каца на астероида Bennu. Вместо това той ще лети близо до него и ще ползват роботизарана ръка, за да стигне до повърхността и с помощта на 5-секунден взрив от азотен газ да вдигне хлабаво закрепени скали и почва, а след това да ги прибере в корпуса на космическия кораб.

Сондата ще занесе достатъчно азот, за да направи три опита за вземане на проби. Учените се надяват сондата да улови почвени и скални проби с тегло между 60 грама и 2 кг.

Очаква се Osiris-REx да напусне астероида през март 2021 г., запалвайки основните си двигатели и достигайки скорост от 1150 км/ч. Сондата трябва да се върне в околоземна орбита през септември 2023 г. След това тя ще изстреля капсула, съдържаща мострите от астероида.

Osiris-REx ще остане в околоземна орбита, а капсулата трябва да се приземи в пустинята Юта на 24 септември 2023 г. Пробите ще бъдат отнесени за анализ в Космическия център Johnson.

Според НАСА, астероидът Bennu, вероятно е създаден от останките на избухнала звезда, която е разпратила материал в мъглявината. След милиони години пътешествие през космическото пространство, астероидът е бил „издялкан“ до сегашния си размер от гравитацията на планетите, покрай които е преминал.

Заради своята предполагаема възраст астероидът може би съдържа материали, които са били налични в Слънчевата система при нейното създаване, а това може би има голяма роля за произхода на самия живот.

Изследвайки този материал, учените се надяват да получат повече информация за произхода на Слънчевата система и за живота.

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас