Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
17 авг
2016
 
 

Роботите ще мислят с новия компютър на Intel Euclid

Intel иска да улесни и разработката на дронове с развойния комплект за Project Arrow.

4344 прочитания
Страница 1 от 2

Компактен компютър, наречен от Intel Euclid, може да улесни разработката на роботи. Euclid изглежда точно като камерата Kinect за конзолите Xbox, но е самоподдържащо се PC, което да стане най-важната част от робот.

Представител на Intel демонстрира компютъра за роботи Euclid по време на конференцията IDF 2016

Възможно е монтиране на компютъра Euclid там, където са разположени „очите“ на хуманоидните роботи. Intel демонстрира Euclid в робот, който се движеше на сцената по време на встъпителната реч на главния изпълнителен директор на компанията Браян Крзанич на конференцията Intel Developer Forum.

Прочетете още: Intel разработва очила за добавена реалност?

Euclid разполага с камера 3D RealSense, която служи като очи за робота, правейки снимки в реално време. Има датчици за движение и за позиция, което помага на робота да се движи както в стаи, така и на открито.

Процесор Atom предоставя изчислителните възможности за анализ на снимките и данните, събирани от робота.

Euclid има и безжична свързаност за целите на комуникацията и проследяването. Той работи с операционна система Ubuntu и ROS (Robot Operating System) – набор от инструменти и библиотеки за разработка на роботи, която се ползва в много от днешните роботи.

Intel обяви, че иска да улесни и създаването на дронове с новия развоен комплект Project Arrow. Това е цялостна „дронова“ система на една платка, каза Крзанич.

Project Arrow предоставя LTE свързаност, контролер на полета, както и камера RealSense за наблюдение, която подпомага идентифицирането и избягването на препятствия. Развойната платка ползва Airmap SDK, която служи за управление на нисколетящи дронове.

Project Arrow може да бъде поръчана за $399, каза Крзанич, но не обяви кога ще е достъпна.

По-късно Intel ще пусне на пазара „цялостна платформа за дрон“, в която ще има платка и всички части, нужни за създаването на дрон „от нулата“. Тя ще е налична до края на тази година или в началото на 2017 г., добави Крзанич.

Дронове на Intel вече летят в небето. През юни 100 дрона на Intel успешно прелетяха над пристанището в Сидни.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас