Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | HDD и SSD
11 авг
2016
 
 

Lenovo натъпка 48TB в платка за SSD

Бъдещата платка за съхранение на Lenovo ще разполага с няколко SSD диска.

5448 прочитания

 Lenovo разработва платка за SSD съхранение с огромния капацитет от 48TB, като компанията планира да я пусне на пазара в средата на следващата година.

Бъдещата платка за съхранение на Lenovo ще разполага с няколко SSD диска.

 

Прочетете още: StorPool или българското софтуерно дефинирано съхранение на XXI век

На практика платката представлява „колекция“ от твърдотелни дискове. Тя предоставя ефективен начин за „натъпкване“ на повече SSD капацитет в компютърните слотове, вместо да се ползват отделни дискове.

Капацитетът от 48TB ще заема място колкото за два стандартни 2,5-инчови твърди диска. Това е значително по-голям капацитет от предлагания от два Samsung PM1633A SSD, които са насочени именно към твърдотелни дискове с капацитет 15,36TB и ще заемат същите слотове.

Lenovo, която е известна повече като производител на компютри и мобилни устройства, разработва платката в своята научноизследователска лаборатория. Компании като Seagate, Toshiba, NxGn Data и Amphenol помагат на Lenovo да разработи технологията като част от програмата Project Spark.

В момента SSD компаниите водят ожесточена битка за все по-голям капацитет. Преди Samsung да пусне своя диск 15,36TB през март, Akitio обяви 13TB SSD през януари.

Ранният прототип на Project Spark SSD – с размер на DRAM модул и капацитет 6TB – бе показан тази седмица на изложението Flash Memory Summit в Санта Клара, Калифорния.

Платката не е насочена към настолни компютри, а към сървъри, които обслужват приложения като бази данни и анализи, каза Джонатан Хинкъл, старши изследовател в Lenovo.

Lenovo и нейните партньори проучват нови начини да настройват производителността и енергийната консумация на няколко SSD диска на платката за целите на сървърните приложения.

Приложение за бази данни може да изисква още по-бърза работа, което увеличава топлинните изисквания към SSD. Твърдотелните дискове са енергийно ефективни, но голям брой дискове може да претовари охладителните ресурси на сървъра. Целта е да се забави производителността и енергийната консумация на диска, така че повече капацитет да се побере на SSD платката за сървърите.

Възможно е добавяне и на повече капацитет за съхранение от 48TB, всичко зависи от дизайна и типа на флаш чиповете, каза Хинкъл.

В момента има растящо търсене на повече капацитет за съхранение в сървъри и флаш масиви. Твърдотелните дискове се ползват за дългосрочно съхранение или за облачно съхранение, временно съхранение, в което данните се пазят докато се изпратят за обработка.

Производителността на Project Spark SSD се измерва в над 1 милион IOPS за четене и запис, но този брой може да спадне значително в зависимост от енергийното потребление. Енергийните изисквания се променят в зависимост от производителността и е важно контролерът за съхранение да е проектиран да посрещне изискванията на приложението, добавя Хинкъл.

Lenovo постигна 12GBps (гигабайта в секунда) при преноса на данни във всички дискове със слотове PCI-Express 3.0, каза Хинкъл, но не коментира цената на бъдещата 48TB SSD карта.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас