Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
10 авг
2016
 
 

Един тест дели Булсатком от изстрелването на нейния сателит

Българският сателит BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове.

4642 прочитания

Само още един тест и първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 ще има пълна технологична готовност за изстрелване в космоса, съобщиха от оператора Булсатком, който стартира тази инициатива преди 2 години. Производителят на сателита Space Systems/Loral (SSL) официално потвърди, че BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове, една от важните фази в комплексния тестови процес.

Българският сателит BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове.

 Българският сателит BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове.

Прочетете още: Сателитът BulgariaSat-1 на Булсатком се тества във вакуумна камера

Геостационарните сателити летят на 36 000 км над Земята, което налага преминаването през интензивни тестове преди изстрелването им в космоса. Целта на вибрационния тест е да симулира екстремалните условия и среда, които сателитът трябва да издържи при изстрелването.

До пълната техническа готовност на сателита за изстрелването му в космоса, остава само фазата по тестване на антените, в съоръжението Compact Antenna Test Range (CATR). Според плановете, BulgariaSat-1 ще бъде изстрелян до края на 2016 г. чрез ракетата-носител Falcon 9 на фирмата SpaceX. Изстрелването на българският сателит ще бъде осъществено от НАСА и ще бъде предавано наживо от Кейп Канаверал във Флорида.

„Успешното приключване на тази важна тестова процедура практически показва, че до изстрелването на BulgariaSat-1 остава само фазата по тестване на антените. Графикът се движи по план и преди края на годината ще имаме готовност да го изведем в Космоса. Щом една българска компания с усилията на екипа си и подкрепата на клиентите си може да спечели доверието на международни партньори за изстрелване на сателит в Космоса, това е сигнал, че като нация имаме потенциала да управляваме и изпълняваме комплексни задачи, които да подобряват живота и бизнес средата ни“, заяви Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

Преди вибрационния тест, BulgariaSat-1 успешно премина през акустична проверка, която помага за допълнителна симулация на условията при изстрелването, подлагайки сателита на звукови честоти, надхвърлящи 140 децибела.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас