Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
08 авг
2016
 
 

В състезание на DARPA смарт машини се борят с кибер атаки

7 отбора се състезават в първото изцяло машинно хакерско събитие.

3245 прочитания

Първото хакерско състезание само между машини се проведе в Лас Вегас.

7 отбора, всеки разполагащ с високопроизводителен компютър и автономни системи, се борят да докажат кой най-добре може да засече, оцени и поправи софтуерни уязвимости, преди съдиите да успеят да се възползват от тях.

Това е първото събитие, при което машини (без никакво участие на хора), се състезават да пресекат финалната линия, според Агенцията за отбранителни научно-изследователски проекти на САЩ DARPA, спонсор и организатор на състезанието.

Прочетете още: DARPA предвижда роботизирани мисии за ремонти на сателити

Отборите се борят и за награден фонд от $3,75 млн., като победителят получава $2 млн., а вторият - $1 млн. Класиралият се на трето място ще прибере $750 000.

Автономната система, класирана на първо място, ще има възможност да премери силим в едно от най-добрите хакерски събития за хора – ежегодното състезание DefCon Capture the Flag.

“Capture the flag е конкурс за скоростно залавяне на бъгове, базирано на бинарен код, каза Майк Уолкър, програмен директор на DARPA за това събитие, познато и като Cyber Grand Challenge. - Хората, които успяват да стигнат до това топ ниво, са най-добрите ловци на бъгове в света. Те могат да използват това си умение, за да ловят бъгове в кода, който създава нашата цивилизация.“

Състезанието бе обявено през октомври 2013 г., когато DARPA публикува условията за участие. Над 100 отбора от целия свят се записаха за квалификациите. След 3 квалификационни кръга през последните няколко години, бяха избрани 7 финалисти.

Отборите са Code Jitsu от Berkeley, Калифорния.; CSDS от Университета в Айдахо; Deep Red от Арлингтън, Disekt от Атина; For All Secure от Питсбърг, ShellFish от Университета на Калифорния в Санта Барбара и TechX от Итака.

Чрез това състезание DARPA иска да стимулира проучванията на автономни системи, които могат да бъдат използвани в кибер сигурността. Заради разрастващата се сфера на Интернет на нещата все повече устройства се свързват помежду си без никаква човешка намеса.

IoT устройства като кафе машини, коли и персонални роботи могат да бъдат хакнати и така да застрашат хората.

„Целият свят се насочва към компютрите. Знаем това, казва Дейвид Бръмли, член на отбора For All Secure, във видео интервю за DARPA. - Всичко ще стане автономно. Пейсмейкъри, хладилници. Всичко е свързано към Интернет по един или друг начин.“

Това означава, че кибер сигурността трябва да излезе извън рамките на лаптопите и таблетите, но това е твърде трудна задача за хората.

Според DARPA, са нужни компютърни системи, които работят автономно и с по-голяма скорост от най-добрите хакери хора. „В момента машините притежават скорост и размах, но нямат опит, казва Уолкър. - Хората имат експертен опит, но те са твърде бавни.“

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас