Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 юли
2016
 
 

ФБР проучва хакването на Демократите с подозрения за руска намеса

Намесата на Русия би се превърнала във „вододел“ в кибер шпионажа, заяви експерт по сигурността.

2155 прочитания

ФБР започна разследване на хакерство на компютрите на Националния комитет на Демократическата партия, като се появяват все повече доказателства за възможно руско участие в нападението.

Пробивът на данните бе разкрит миналия месец, когато хакери публикуваха конфиденциални файлове на демократите, включително проучвания на конкурента от Републиканската пария Доналд Тръмп.

След това последният петък, 22 август, Wikileaks публикува над 19 000 е-писма, откраднати от Комитета на Демократическата партия, някои от които се използват във вреда на кампанията на кандидата на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън.

Прочетете още: Германия: вероятно Русия стои зад кибератаката на Бундестага

ФБР потвърди в понеделник, че разследва атаката и каза, че извършителите ще бъдат “държани отговорни“. „Компрометиране от такъв характер е нещо, което приемаме много сериозно“, заяви агенцията в свое изявление.

ФБР отказа да коментира разследването, но резултатът от него може да има огромни последици. Ако се докаже намесата на Русия , това би означавало, че чужда държава се е опитала да повлияе върху резултата от президентските избори в САЩ, каза Джъстин Харви, главен служител по сигурността на Fidelis Cybersecurity. „Ако дадена държава прекрачи такава линия и ФБР може да покаже, че Русия е замесена, това би било вододел в киберсигурността“, каза още той.

Някои анализатори по сигурността вече обвиниха Русия за атаките, а това обвинение вече се чу и от Националния център на Демократите, и от мениджъра на кампанията на Клинтън.

Тръмп има свои възгледи за външната политика, които биха могли да бъдат благоприятни за Русия, което е стимул тя да подкопае кандидатурата на Клинтън, смятат анализаторите.

„От едната страна имаме Тръмп, който каза, че може и да напусне НАТО. Русия се опитва от половин век да разедини НАТО“, каза Харви.

Компанията за сигурност Crowdstrike, която бе наета от Националния комитет на демократите, обвини за проникването два хакерски екипа, свързани с руското правителство. Други фирми, включително Fidelis, са съгласни с това твърдение. Потокът от е-писма, публикувани от WikiLeaks в петък, засилват мнението, че това е намеса, финансирана от държава.

В началото на май Yahoo предупреди консултант на Националния комитет на демократите, че нейният е-пощенски акаунт вероятно е бил мишена на „нападатели, спонсорирани от държава“.

В началото на май Yahoo предупреди консултант на Националния комитет на демократите, че нейният е-пощенски акаунт вероятно е бил мишена на „нападатели, спонсорирани от държава“. Консултантът беше говорил с журналисти в Украйна относно Пол Манафорт, мениджър на кампанията на Тръмп, опитващи се да установят връзка между Манафорт и Русия.

Все още няма „очевидно доказателство“ за намесата на Русия, каза Харви. Fidelis е направила своя извод на базата на зловредния код, който е използван при атаката. Той включва използван преди IP адрес, който компанията е открила и при други атаки, проведени от руски хакерски групи.

Не всички обаче са съгласни с тези изводи. Самотният хакер, познат под името Guccifer 2.0, се опита да поеме отговорност за пробива, като отрече да има каквито и да е връзки с Русия. За да докаже твърденията си, той публикува някои от откраднатите документи и каза, че е пратил и други файлове на WikiLeaks.

Експертите по сигурността обаче са скептични. Някои смятат, че Guccifer е част от руска дезинформационна кампания, която цели да отклони обвиненията от Русия .

Дори да не се докаже вината на спонсориран от чужда държава хакери, то те са научили доста от скандала, казва Йонатан Стрийм-Амит, СТО на фирмата за киберсигурност Cybereason. „Службите на чужди държави следят внимателно всичко и осъзнават, че разполагат с много мощен инструмент за политическо влияние“, каза той. Руските власти решително отрекоха да са участвали в проникването в компютрите на Демократическата партия.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас