Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
25 юли
2016
 
 

AMD обмисля сървърен чип със CPU и GPU ядра

3415 прочитания

AMD показа, че може да бъде сериозен конкурент на Intel на сървърния пазар преди десетина години. След поредица от грешки и не толкова добри чипове този бизнес на компанията виси на косъм. Сега AMD възнамерява да извърши „рестартиране“ на дейността си в сегмента със задаващите се процесори, носещи кодовото име Zen, които ще се използват и в персонални компютри. По всичко личи, че производителят смята да прояви креативност при бъдещите си сървърни решения, обмисляйки сървърен чип, който да съдържа и графични ядра, което на теория би трябвало да увеличи производителността при сложни изчисления.

„Вярваме, че можем да обединим високопроизводителен CPU с високопроизводителен GPU“, обяснява Лиса Сю, главен изпълнителен директор на AMD. Графичните ядра пък ще дойдат от задаващата се архитектура Vega, която през 2017 г. ще замени сега излизащата на пазара Polaris. „Очевидно е, че ще му дойде времето – продължава Сю. – Това е област, в която комбинирането на двете технологии има много смисъл.“

Прочетете още: Ще разклатят ли ARM чиповете позициите на Intel на пазара на сървъри?

Подобен проект не би бил нещо съвсем ново за AMD. Подобни „мега чипове“ на компанията вече се използват в игровите конзоли Xbox One и PlayStation 4. В тях работи осем-ядрен CPU (базиран на Jaguar архитектурата) и графичен процесор Radeon.

В момента графични карти се използват се използват като копроцесори в някои от най-бързите компютри за задачи, свързани с климатични модели, икономически прогнози и т.н. Те се използват и в центровете за данни на Google за нужди, свързани с машинно самообучение. Тук обаче пазарът е почти монополизиран от Nvidia, докато AMD среща затруднения със своите продукти от серията FirePro.

Интеграцията на CPU и GPU ядра в един процесор обаче би било нещо уникално на пазара. Nvidia например предлага високо производителни графични продукти, но не разполага със CPU технологии. Intel пък доминира на сървърния пазар, но не предлага дискретни видео процесори.

Разбира се такъв ход би бил проява на смелост от страна на AMD. На теория един такъв комбиниран продукт би могъл да е конкурентен и би спестил на компаниите нуждата да купуват решения от различни производители.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас