Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
25 юли
2016
 
 

Повече от половината свят все още е офлайн

2736 прочитания

За ползващите интернет днес изглежда сякаш половината свят гони покемони... Останалата част от планетата обаче е офлайн, сочи доклад на Международния съюз по телекомуникации (International Telecommunication Union, ITU). От там съобщават, че благосъстоянието все още е ключов фактор по отношение на интернет достъпа. Отчита се и увеличаване на разликата в това отношение между половете.

Около 3,9 млрд. души, или 53 на сто от световното население, ще продължават да са офлайн до края на 2016 г. Дори в Европа, която е най-свързаният регион, 20,9% от хората не използват интернет. В същото време в Африка този дял достига 74,9%.

Карта на  Международния съюз по комуникации, която показва каква част от населението на всяка страна ще е онлайн до края на 2016 г.

Прочетете още: ООН: ограничаването на Интернет достъпа е нарушение на човешките права

Данните са част от статистика, публикувана от агенцията, която част от Организацията на обединените нации (ООН). Докладът сочи, че все още е налице огромен разрив между богатите и бедните страни, както и увеличаваща се разлика по отношение на интернет достъпа между мъжете и жените. От него става ясно още, че инициативите на компании като Google и Facebook за свързване на бедни и отдалечени региони ще отнемат доста време.

Докато в развитите страни четирима от всеки пет души имат достъп до интернет, едва малко над 40% от населението в развиващите се региони могат да се похвалят със същото. На последно място по този показател според ITU са Хаити, Йемен, Мианмар и Етиопия, където едва 15,2% от хората са онлайн.

Също така според статистиката процентно жените, които ползват интернет са по-малко от мъжете и тази разлика се увеличава. В световен мащаб разликата между половете е 12,2%, след като през 2013 г. аналогичният показател бе 11 на сто. В развиващите се страни се наблюдава свиване на този разрив от средно 5,8% до 2,8%. В най-бедните региони обаче е налице ръст.

Един от основните фактори за достъпа до световната мрежа е цената. Според ITU азовата свързаност е станала по-достъпна в много развиващи се страни спрямо отчетеното през 2011 г., но все още е прекалено скъпа за хората в най-бедните страни. Според дефиницията на съюза това означава, че цената за достъп до интернет е над 5 на сто от средния месечен доход.

Мобилните устройства се използват най-често за широколентов достъп, който бележи двуцифрен ръст в развиващите се страни, достигайки почти 41% проникване в световен мащаб. В развитите страни обаче този показател достига 90 на сто.

Въпреки потенциала си Интернет на нещата все още не е значителна част от пейзажа в повечето региони на планетата. По данни от началото на 2015 г. на всеки 22 абонамента за мобилен достъп се пада един за M2M комуникации (от машина до машина). Първенец в тази насока Швеция, където на 100 обикновени абонамента се сключват 50 M2M такива. Следват Нова Зеландия и Норвегия, но там M2M абонаментите са под 20.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас