Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
22 юли
2016
 
 

Mastercard придобива VocaLink

Компанията VocaLink, която е базирана в Лондон, управлява ключови технологии платформи за плащания от името на британски платежни системи

3005 прочитания

За сключването на окончателно споразумение за придобиване на 92,4% от VocaLink Holdings Limited за близо 700 милиона британски лири (около 920 млн. щ. д.), след отчитане на кешовите наличности и оценка на някои други задължения, обяви на 21 юли Mastercard Incorporated. Посредством гаранционна клауза, съществуващите акционери на VocaLink имат потенциала да спечелят допълнително до 169 млн. брит. лири (приблизително 220 млн. щ. д.), при изпълнение на целите за ефективност. Сделката подлежи на регулаторно одобрение и други обичайни условия за сключване.

По силата на споразумението, повечето от акционерите на VocaLink ще запазят 7,6% участие в капитала в продължение на най-малко три години.

Компанията VocaLink, която е базирана в Лондон, управлява ключови технологии платформи за плащания от името на британски платежни системи, включително:

Прочетете още: Банка ДСК и MasterCard с кампания за картодържатели

  • BACS – автоматизираната клирингова къща (АСН), позволяваща директен кредит и директен дебит между банкови сметки;

  • Faster Payments – услугата в реално време, позволяваща разплащания от сметка в сметка чрез мобилен телефон, Интернет и стационарен телефон;

  • LINK – мрежата от банкомати на Обединеното кралство.

В допълнение, VocaLink предлага иновативни продукти с глобален потенциал, включително ZAPP, приложение за мобилни плащания, което използва технологията Fast ACH. Компанията също така лицензира своя софтуер и предоставя услуги в подкрепа на клиринговите дейности в Швеция, Сингапур, Тайланд и САЩ. През 2015 г. дружеството отчете приходи от 182 млн. лири, обработвайки над 11 милиарда транзакции.

Според Mastercard, придобиването ускорява усилията на компанията да бъде активен участник във всички видове електронни плащания и платежни потоци и да усъвършенства услугите си в полза на потребителите и партньорите си. От платежната организация предвиждат сделката да позволи на Mastercard да играе по-стратегическа роля в платежната екосистема на Обединеното кралство, като същевременно внася иновации и ноу-хау от целия свят обратно на местния пазар на VocaLink. Резултатът ще бъде още по-голям избор при извършването и получаването на плащания от потребителите, търговците и държавните органи, посочват от компанията.

„Развълнувани сме от възможността да играем по-голяма роля в разплащанията във Великобритания – много стратегически пазар за нас, споделя Аджай Банга, президент и главен изпълнителен директор на Mastercard. - VocaLink е уникална компания с изключителна технология, активи и служители. Очакваме с нетърпение да инвестираме в тази технологията и да получим максимума от нея. Планираме да я вградим в продуктите и решенията си, както във Великобритания, така и по света.“

VocaLink поддържа и разширява продуктите и услугите, които Mastercard предлага на банките-издатели на карти, държавните органи и търговци, като ги приближава до крайния потребител. Това ще бъде първата истинска комбинация от традиционен картов бизнес от типа „потребител-търговец“ и клирингов бизнес. Очаква се настоящото партньорство да създаде допълнителни възможности за намаляване използването на пари в брой и чекове в бизнеса, държавните и общинските, както и личните плащания.

„Днешното съобщение е положителна новина за нашите партньори, клиенти и служители, коментира вчера Дейвид Йейтс, главен изпълнителен директор на VocaLink. - Ще продължим да акцентираме върху това, да гарантираме, че системите в Обединеното кралство функционират безпроблемно, поддържайки най-високо качество. В същото време, ще инвестираме в по-нататъшни иновации, за да предлагаме конкурентни платежни решения на потребителите и бизнеса по целия свят.“

След сключване на сделката, Йейтс ще се присъедини към управителния комитет на Mastercard.

Mastercard очаква сделката да бъде с ефект на намаляване на стойността на акция за период до 24 месеца след приключването й. Дружеството в момента оценява, че ако сделката бъде приключена в началото на 2017 г., тя ще доведе до намаляване на доходността на акция с 5 цента през 2017 и 2018 г. Това намаление ще се дължи на поддържаните нива на инвестиции в нови продукти, на разходите по сделката и за интегрирането на новото дружество, както и на амортизацията на нематериални активи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас