Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
22 юли
2016
 
 

Цените на соларните модули удариха историческо дъно

Доставчиците на фотоволтаици намалиха производството, за да оцелеят.

4721 прочитания

Липсата на търсене за фотоволтаични панели, клетки и модули доведе до свръхзапаси и до най-ниските цени в историята на пазара за соларна енергия.

Според доклад на EnergyTrend, поделение на пазарния анализатор TrendForce, фотоволтаиците са се сблъскали със „замразено търсене“ и намалени поръчки при старта на третото тримесечие на 2016 г. .

Панели на SolarCity. Снимка: Лукас Мериан

Прочетете още: Соларни панели на пътя ще превърна света в Трон

Панели на SolarCity. Снимка: Лукас Мериан

EnergyTrend очаква пазарът на слънчева енергия да се свие още повече през следващия месец, а и до края на третото тримесечие няма изгледи за нарастване на поръчките, коментира Корин Лин, помощник анализатор в EnergyTrend.

„В сравнение с други сегменти на веригата за доставки, индустрията за соларните модули се ангажира с много голяма разширение на производствения капацитет през тази година, пише Лин. - Цените спаднаха, а складовите наличности се увеличиха. На повечето пазари модулите се продават за около 44 до 47 цента на ват.“

И докато цените удрят дъното, президентът Барак Обама обяви нова инициатива за инсталиране на 1GW соларна мощност за семейства с ниски и средни доходи,като инициативата е до края на 2020 г.

На щатския пазар, където фотоволтаичните доставки са по-доходоносни, EnergyTrend прогнозира 10% спад на цените от юни до края на 2016 г.

В плана „Спестявания за всички благодарение на чистата енергия“, обявена във вторник от Обама, щатското правителство ще работи с държаните агенции за постигане на обявената цел, като се стимулират иновативни финансови механизми и техническо съдействие.

Президентът Барак Обама за слънчевата енергия. Снимка: Белият дом

Президентът Барак Обама за слънчевата енергия. Снимка: Белият дом

Федералното правителство също ще работи с над 120 организации на жилищни собственици, енергийни компании и доставчици на електрическа енергия в отдалечени райони в повече от 36 щата за повивашане на инвестициите в слънчева енергия за жителите с ниски доходи.

Какво е соларна клетка?

Соларната клетка е малко устройство на покрива на соларен панел, което преобразува светлината в електрически ток с помощта на фотоволтаичен ефект. Соларните клетки включват суровини – монокристали (mono-Si) и поликристали (poly-Si) – които се претопяват в цилиндрични пластини и след това се нарязват на кръгли дискове или „блокове“ с дебелина под един сантиметър.

Соларна пластина. Wikimedia Commons

Соларна пластина. Wikimedia Commons

Точно както в компютърен чип, силициеви слитъци след това се полират, а абсорбиращ агент (например метолоидният елемент бор) се добавя към подложката и променя електрическите й свойства. След това към диска се добавят метални проводници в решетка тип матрица. След това се добавя тънък слой стъкло над пластината и се създава завършена фотоволтаична клетка.

В този момент фотоволтаичната клетка се прикрепва чрез термопроводим цимент към основа като аморфен силиций или кадмиев телурид. Всяка клета се свързва с останалите и се създава соларен панел, който може да се монтира на покрива или да се ползва в соларна ферма.

Поток от пластини, клетки и модули от места като Тайван и Китай, които също ползват агресивна ценова политика, наситиха този сравнително млад пазар.

Соларни клетки. Creative Commons Lic.

Соларни клетки. Creative Commons Lic.

И така този месец средната продажна цена на пластини poly-Si спадна до ниво 75 - 77 цента за една, а се очаква тази цена да падне и под 74 цента за пластина, казва Лин. „Пазарът на фотоволтаични клетки страда от недостатъчно търсене. Доставчиците на клетки е конкурират само по цени, които спаднаха под производствените разходи“, добавя тя.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас