Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
21 юли
2016
 
 

Призовават Apple да не позволява блокиране на камерата на iPhonе

3094 прочитания

Хиляди хора се подписаха под петиция в САЩ, призоваваща Apple да не вгражда с устройствата си възможност за дистанционно блокиране на техните камери. Технологията, базирана на инфрачервени сигнали, има потенциала да блокира възможността на гражданите да записват видео или да правят снимки в определени ситуации.

Технологията е патентована от Apple в края на юни и официалното обяснение на нейното предназначение е борба с незаконните записи на интелектуална собственост. По думите на организаторите на петицията обаче подобна възможност би могла да бъде използвана и за ограничаване на правата на гражданите. Според тях полицията би могла да се възползва от технологията и да предотвратява записването на видео материали на действията на нейни служители.

Прочетете още: Google Assistant бие Siri на Apple, но цената е поверителността?

„Пускането на тази технология може да доведе до редица усложнения, включително цензуриране на политически дисиденти, активисти и граждани, записващи полицейска бруталност“, е написано в описанието на подписката.

Темата е особено гореща в САЩ, на фона поредицата от случаи с пострадали и загинали хора след сблъсъци с органите на реда. Именно записи направени с камери на смартфони документираха случаи, които според някои представляват нарушения, извършвани от полицаи.

Технологията, патентована от Apple, предполага използване на инфрачервени сигнали, чрез които могат да бъде предавани различни команди. Те достигат до мобилните устройства чрез техните камери. Според пример, приведен от самата компания, по този начин може да бъде предотвратявано снимането на места, където това е забранено.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас