“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
19 юли
2016
 
 

ѕроучване ще оцени икономически€ потенциал на малките » “ компании

4278 прочитани€

јлександър √лавчев

Ќационално проучване за оценка на икономически€ потенциал на малките и средните предпри€ти€, работещи в областта на дигиталните технологии, стартира новосформирана отворена инициатива наречена EDIT – Economic Development via Innovations and Technology. ѕартньори в не€ са Move.bg, Start It Smart, фондаци€ StartUp, јсоциаци€ на българските лидери и предприемачи – Able, Ѕългарски център на жените в технологиите – BCWT, Brain Workshop Institute, Betahaus, инвестиционните фондове Eleven, LaunchHub и Neveq, както и дигиталните стартъпи join the players, Perpetto, Reloyalty Logowski, Takeover, Web/Desh. ѕартньор е и ”ни редит Ѕулбанк.

—аша Ѕезуханова

ѕрочетете още: јмерикански компании от —илициевата долина търс€т български партньори

–азвитието на » “ сектора в други държави води до пр€ко повишаване на заетостта, като например прогнози в —јў сочат, че през 2020 г. в него ще работ€т с 20% повече хора спр€мо в 2013 г. —ъщевременно развитието дори в по-малък мащаб може да доведе до чувствителен ефект в икономически план. ќколо това се обединиха участниците в пресконференци€, на ко€то бе официално представена инициативата EDIT и бе даден старт на националното проучване.

—поред т€х у нас липсва дълбока и качествена информаци€ за развитието на малките и средните фирми от » “ сферата. „≈два 21% от компаниите в българската икономика имат експортен потенциал“, сподели —аша Ѕезуханова, основател и председател на борда на Move.bg по време на конференци€та. ѕо нейни думи, въпреки че страната ни е призната за една от десетте с най-добра перспектива по отношение на екосистемата от стартиращи технологични предпри€ти€, сравнителните данни сочат, че т€ е на предпоследно м€сто в ≈вропа по „иновационни политики“ и на 23-то м€сто сред общо 28-те държави по развитие на информационното общество.

»де€та, сто€ща зад EDIT, е да се създаде среда за обмен на добри практики, така че хората с идеи да имат достъп до знание. ѕопълването на липсващите данни чрез проучване пък се очаква да позволи профилиране на целевите ћ—ѕ.  райната цел на инициативата е да бъдат консолидирани знани€та за положението в Ѕългари€ и подпомагане на фирмите, правейки ги по видими не само на местно, но и на международно ниво.

¬ проучването, чийто въпросник е достъпен на сайта на инициативата, се изследват нуждите на стартиращите компании. —поред EDIT това може да се случи само чрез директен контакт, в рамките на който да бъдат отчетени перспективите пред т€х, какви са техните амбиции, дали оперират на регионални€ или искат да изл€зат на световни€ пазар и т.н. „√ол€ма полза за самите компании е, че проучването ще им позволи да се съпостав€т с други не само на местен терен, но и в международен план – посочи —аша Ѕезуханова. – “ази информаци€ в момента € н€ма. «а да оценим развитието на тази витална част от нашата икономика – стартиращите бизнеси, които често са под радара на статистиките, тр€бва да стигнем до микро ниво и да огледаме нуждите и перспективите.“

»вайло —имов

ѕо време на конференци€та за пореден път бе отбел€зана липсата на държавна политика в сферата – нещо, което се наблюдава в други страни, притежаващи съпоставим човешки ресурс. ¬ъпреки това, —поред »вайло —имов, съосновател на инвестиционни€ фонд Eleven, »“ брашнът у нас „р€дко мрънка“, а обикновено запретва ръкави и решава проблемите си. ƒобри примери, свързани с отдавна спр€ганата липса на кадри, са създаваните »“ академии или подготв€ните от Ѕј— ќћ пилотни проекти за професионално обучение.

¬ меди€-брифинга участваха още:  рис √еоргиев от фондаци€ StartUp; »вайло —имов, съосновател на фонда Eleven; јнтон ÷енов, представител на стартъпа join the players, и ‘илип √енов, първи вицепрезидент и старши мениджър „—пециални проекти“ в ”ни редит Ѕулбанк.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас