Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
15 юли
2016
 
 

51% ръст на IaaS пазара отчита IDC за 2015 г.

3517 прочитания

Ръст в популярността на публичните облачни услуги от типа инфраструктура като услуга (infrastructure as a service, IaaS) сред предприятията, които вече гледат на тях като на потенциална алтернатива на локалния хардуер, отчита IDC. Според изследване на анализатора, проведено сред 6 хил. ИТ организации, почти две трети от тях вече използват или планират въвеждане на IaaS до края на 2016 г.

IDC предвижда утрояване на разходите за IaaS в периода 2015-2020 г. - от 12,6 млрд. на 43,6 млрд. долара. Средният годишен ръст в сегмента през споменатия период пък ще е 28,2%.

Прочетете още: Стартиращи компании или проекти – най-подходящи за преминаване към наета инфраструктура

Според анализатора на публичните облачни услуги все по-често се гледа като на възможности за увеличаване бързодействието и гъвкавостта на бизнеса. Това се очаква да доведе до обрат на пазара и сложности за традиционните доставчици на ИТ инфраструктурни технологии. Ръстът на IaaS създава възможности за предлагане на допълнителни услуги, свързани с внедряването и оползотворяването на публични облачни ресурси.

През 2015 г. IDC отчита 51 на сто ръст на IaaS пазара, като предвижданията са средното увеличаване на оборотите от такива решения да са средно 41% през 2016-а и 2017 г. Забавяне се очаква след 2017 г., когато компаниите ще преминат към оптимизиране на облачните услуги. В допълнение алтернативи като управляваните частни облаци допълнително ще узреят, което ще увеличи избора на компаниите при плановете по отношение на ифраструктурната трансформация.

За много компании хибридните решения, обединяващи предимствата на техните настоящи инсталации с възможностите на облака ще бъде оптималната посока за развитие в посока IaaS. От IDC считат, че този модел ще е подходящ за до 80 на сто от организациите.

Към момента най-много публични облачни решения се изграждат на основата на OpenStack, което понижава летвата на достъпността на IaaS. Анализаторите предвиждат продължаване на ръста при регионалните доставчици – тенденция, подпомагана от законите във все повече страни и притесненията по отношение на неприкосновеността на данните.

Засега обаче IaaS пазарът е доминиран от няколко големи играча, на първо място сред които е Amazon. 56% от общия оборот и 59% от абсолютния ръст в сегмента през 2015 г. са се паднали на водещите 10 доставчика на такива услуги.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас