Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
14 юли
2016
 
 

Как изкуственият интелект може да ни спаси от робокалипсиса

Изкуственият интелект би трябвало да е за хората чирак, а не инструмент.

3985 прочитания

Много виртуално мастило се изписва всяка седмица относно бъдещите ужасни сцени в свят, манипулиран от изкуствения интелект, но водещи изследователи в тази област са доста по-напред и правят планове такива сцени изобщо да не се случат.

Изкуственият интелект би трябвало да е за хората чирак, а не инструмент.

Важно е изкуственият интелект да се прави „с мисъл за хората“ и това да е императив в тази област. Именно тази тема получи специален статут на Международната конференция по изкуствен интелект, проведена тази седмица в Ню Йорк.

Прочетете още: Запознайте се с виртуалната жена, която ще ви вземе работата

„Критично важно е да се проектираме умни системи, които да работят добре с хората, каза професорът от Харвард Барбара Грош по време на панелна дискусия. - Това е имератив, а не опция.“

Изкуственият интелект би трябва да е допълнение към човешкия, а не негов заместник, допълни тя. По този начин е много важна способността да се разбере кой с кого си взаимодейства и дали машината реагира адекватно, например да обясни решенията, които взема.

„Човешкият разум е вкоренен дълбоко в социалните взаимоотношения, казва Грош. - Без напредък в областта на изкуствения интелект, отчитащ човека, в много ситуации няма да има интелект в съчетанието „Изкуствен интелект“.

Подобни мнения изказаха и други експерти, участващи в дискусията.

Силните страни на хората включват „състрадание, преценка за ценностите и разбиране за социална полза, а изкуственият интелект превъзхожда по отношение елиминиране на пристрастия, откриване на аномалии и анализ на населението, каза Гурудут Банавар, вицепрезидент на отдела за когнитивни изчисления в IBM Research.

Съвместната работа на хора и машини има потенциал да „се увеличи многократно експертизата в много области“, добавя той.

За да се случи това, са нужни ключови способности в „човешкия“ изкуствен разум – едновременно автономност и способност за работа в групови среди със споделен фокус, каза Кенет Форбус, професор от Северозападния университет.

Други важни характеристики са „език, достатъчен за изразяване на убеждения и хипотези“, заедно с възможност за изграждане на модели за намеренията на другите и силен интерес към подпомагането и обучението, каза той. По принцип изкуственият интелект, свързан с човека, би трябва за хората да е като чирак, а не инструмент, а освен това да се учи и да се се адаптира с течение на времето, добавя Форбъс.

Професорът от Carnegie Mellon Мануела Велосо подчерта въздействието на изуствения интелект върху мобилните роботи, като тя работи именно в тази област.

Подобни роботи могат да бъдат проектирани да доставят пакети в офиси, например, или да съпровождат хората от един офис в друг. Понякога те се нуждаят от човешка помощ, като разбиране на заповед или дори за натискане копчето на асансьора. За тях планиране с поставяне на човека в центъра би могло да означава избор на маршрут, който не само е най-добрият по отношение минимизиране на разстояние, но и най-добър от гледна точка наличието на потенциални човешки помощници, каза тя.

Важно за подобни роботи е прозрачността или средства за разкриване на вътрешното състояние на робота, обяснява Велосо. „Човек може да взаимодейства с робота, само като го гледа какво прави“, допълва тя. Сигнали като светлинки или способност за артикулиране какво точно правят може да даде на хората по-добро разбиране на роботите, но това все още е сериозно предизвикателство, каза още професорът от Carnegie Mellon.

Участниците в конференцията обаче отхвърлиха много от най-често срещаните страхове относно изкуствения интелект като силно преувеличени. „Трябва да изобретим това бъдеще, каза професорът от Държавния университет на Аризона и член на програмата IJCAI 2016 Субараро Камбампати. - Защо да изобретяваме нещо ужасяващо?“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас