Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
11 юли
2016
 
 

Догодина вече ще има навиващи се на руло екрани

Екрани, които могат да се навиват на руло, ще се появят в таблети, които ще се сгъват във формата на смартфон.

3678 прочитания

Дисплеи, които могат да се сгъват и навиват, бяха показани в прототипи на смартфони, носима електроника и други устройства, но кога подобни продукти ще се появят и по магазините?

Екрани, които могат да се навиват на руло, ще се появят в таблети, които ще се сгъват във формата на смартфон

Напредъкът на технологията подсказва, че това време скоро ще дойде. Подобни устройства ще видим още през следващата година или най-късно през 2018 г., каза Джери Канг, старши анализатор за новите дисплейни технологии и OLED в IHS.

Прочетете още: CES 2016: LG показва 18-инчов OLED дисплей, който се навива на руло

Производители се опитват да ги внедрят в устройства като таблети, които да могат да се сгъват до размера на смартфон. Възможно е употребата на такива дисплеи и в носима електроника, но надеждността, теглото и животът на батерията все още са съществена пречка, добавя Канг.

Малките сгъващи се екрани вероятно ще се появят преди големите, основно заради икономията при направата на такива дисплеи, обяснява Канг.

Дисплеите ще бъдат базирани на OLED (органични светодиоди), които се смятат за наследник на днешните LED технологии. OLED моделите нямат задни светещи панели, които ги прави по-тънки и по-ефективни в енергийно отношение.

На изложението CES тази година LG показа изумително тънък дисплей, приличащ на хартия, който може да се навива. Компанията планира да доставя сгъващи се OLED дисплеи от следващата година.

Екраните, които се сгъват или навиват имат редица предимства. Те могат да доведат до иновативни продуктови дизайни и да повишат мобилността на устройствата, каза Канг. Например ще е по-лесно екраните да се напаснат по контура на батерията и други компоненти. Освен това се предоставя по-голяма гъвкавост на потребителя, който ще може да промени формата на устройството си.

Но остават и доста предизвикателства, предупреждава Канг. Дисплеят има няколко функционални слоя като покриваща леща, сензорни панели и поляризатори, като всички те са направени от различни материали. Големият брой слоеве може да ограничи възможността за навиване или сгъване. Премахването на слоеве също е проблем. Ако се махне сензорният панел например, екранът няма да може да се ползва в смартфони и таблети.

Размерът на батериите и пистите са по-малък проблем при проектирането на сгъващи се екрани, добавя Канг. Екраните могат да бъдат навити около компонентите.

Дисплеи, който могат да се сгъват и навиват, са развитие на гъвкавите дисплеи, които вече виждаме в носима електроника, смартфони и телевизори. Някои телевизори например имат гъвкави екрани, които са проектирани така, че могат да бъдат леко изкривени.

Samsung и LG започнаха да ползват гъвкави AMOLED дисплеи в смартфони още през 2013 г. и адаптират тези екрани към смарт часовниците.

Гъвкавите дисплеи, които се ползват в изкривените продукти, все още са в своята детска възраст, но IHS прогнозира, че тези екрани ще продължат да изземват пазарен дял от негъвкавите дисплеи. През 2022 г. ще бъдат доставени 433,3 млн. гъвкави дисплеи, докато броят на негъвкавите ще е 3,6 милиарда, прогнозират от IHS.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас