Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 27, 2016

08 юли
2016
 
 

60% ръст за мрежовия бизнес през 2015 г.

7624 прочитания

Владимир Владков

Ново увеличение на приходите от мрежови и комуникационни продукти отчетоха участниците в тазгодишното издание ICT Top 100 2016. По традиция в голямата „мрежова“ класация се обединяват приходите от продадено мрежово оборудване, инсталирани и сертифицирани СКС и внедряването на мрежово телекомуникационно оборудване като част от големи проекти в българските оператори. Общо 92,3 млн. лв. успяха да генерират мрежовите специалисти през миналата година, или с 59,2% повече спрямо класацията от миналата година, надминавайки рекорда от далечната вече 2011 г., когато от този бизнес бяха „изкарани“ над 67,6 млн. лв.

1923 лв. е средната брутна заплата през 2015 г. в компаниите, в които мрежовият бизнес е основен, докато през миналата година тя бе по-ниска -1725 лв.

Начело остава Telelink с почти 100% ръст на мрежовите си приходи, но скокът при втория STEMO е още по-голям – над 134%. Макар и с лек спад от около 3% Lirex BG е на трето място, изпреварвайки с малко Paraflow Comm. 2015 г. бе много силна за мрежовия бизнес и на другите водещи играчи в топ 10. Paraflow е увеличила приходите си с 45%, Virtualna Zona – с 20 на сто, Kontrax – с 23%, а ABC Systems – с 67 на сто. Десетката се допълва от BULPROS Group (този път участват всички компании от групата), VALI Computers и ALCOMTECH.

Мрежовите проекти

През 2015 г. Telelink успешно завърши тригодишния проект за "Изграждане на интегрирана система за наблюдение по граница с република Турция", като бенефициент по реализирането на проекта е МВР, ГД „Гранична полиция”. Проектът е изграден от консорциум ГРИЙН БОРДЪР, включващ фирмите Telelink и Indra Sistemas, Испания, с равно участие. Целта на проекта е да се осигури сензорно покритие на държавната граница и транзитните зони, водещи от границата към вътрешността на страната, като се разположат наблюдателни камери, сензори и сензорни линии, с цел да се открият, класифицират и проследят обекти, представляващи заплаха, в идентифицираните зони с повишена заплаха по протежение на държавната граница в споменатия участък. Освен това в най-новата плевенска болница „Св. Марина“ екип на Telelink е внедрил високотехнологично решение за виртуална визитация. Роботизираната система, кръстена Грег, се управлява дистанционно и позволява на лекуващия лекар да говори на живо с пациентите и колегите си, дори да се намира на 8000 км от тях. През 2015 г. Telelink успешно приключи и проект за изграждане на интегрирана система за видеонаблюдение на територията на община Севлиево както и проект за „Интелигентна транспортна система" в община Плевен, част от проект „Интегриран градски транспорт на Плевен“.

Мрежовият доставчик Stemo (N2) е проектирал и внедрил Cisco мрежово и комуникационно оборудване, инфраструктура за центрове за данни, телепрезентационно оборудване, услуги, както и системи на NetApp за съхранение, сторидж за видеонаблюдение, хостинг, разширяване и обновяване на дискови системи (вж. стр. 28).

Комуникационните проекти на Lirex (No3) са свързани с изградените редица системи превенция от пожари.

Paraflow (No4) е реализирал в УниКредит Булбанк мащабен проект за частен облак на банката в периода между 2013 и 2015 г., а в Lukoil Technology Services България специалисти на Paraflow са осъществили инсталация и миграция на комуникационно оборудване и софтуер за управление и наблюдение на мрежата в Център за данни.

През 2015 г. Virtualna Zona (No5) зона работеше активно с телеком операторите, което даде допълнителен тласък и помогна на фирмата да постигне в пълен обем поставените цели в продажбите на комуникационно оборудване, заявиха от компанията. - Голям дял в ръста на реализираните мрежови средства от фирмата - маршрутизатори, комутатори и др. - за миналата година имаха също доставчиците на интернет, както и кабелните оператори.

Мрежово оборудване, вкл. от операторски клас, е доставено от Kontrax (No6) за ДП РВД.

ABC Systems ((No7) е подизпълнител на част електро в атрактивната жилищна сграда „А3“ на столичния булевард „България“ с инвеститор Софбилд. Сградата с РЗП 31 300 кв. м ще бъде завършена през юли 2017 г. Тя е изцяло жилищна и е уникална в сеизмично отношение. Няма дилатационни фуги, което я прави първата по рода си такава жилищна сграда. На определени места на партера на сградата за отделните входове ще се монтират слаботокови шкафове, от които ще се изтегли по един брой  кабел съответно за телефонна инсталация, антенна инсталация за кабелна телевизия и структурно окабеляване – интернет до магазини и апартаменти.ABC Systems е основен изпълнител на повечето инсталации в „Residential Park Sofia“, жилищен комплекс в гр.Берлин, вкл. вътрешна силова и осветителна електроинсталация, пожароизвестяване, комуникационни системи (телефонна, компютърна, ТВ инсталации и видеодомофонна, осветителна инсталация; мълниезащитна инсталация и заземяване, слаботокови електро инсталации, телефонна, компютърна и ТВ инсталации; видеодомофонна и звънчева инсталация; видеонаблюдение; контрол на достъп, СОТ и пожароизвестителна система.

BULPROS (No8) реализира през 2015 г. проект за предлагане на видео връзка през сателит за водещ британски мобилен и сателитен комуникационен оператор. Потребителите получават решение, което им позволява да имат видео връзка за дълъг период от време през браузъра си.

VALI Computers (No9) участва активно в националната програма на МОН „ИКТ в училищата, а ALCOMTECH (No10) реализира разнообразни по сложност и състав проекти при потребители от всички сфери на икономиката и държавата – индустрията, медицината, транспорта, енергетиката, финансовия сектор, телекомуникациите, образованието, туризма, армията, държавната администрация. Проектите започват от самостоятелни традиционни телефонни централи с различен капацитет през IP базирани решения до сложни разпределени мрежи интегриращи различни комуникационни технологии и технически средства.

При СКС инсталаторите

(вж. Таблица на стр. 46) челото е запазено за фокусираната само в тази дейност ABC Systems. На второ място излезе Bulpros Group благодарение на приходите на самата BULPROS Consulting. На трето място е Telelink, следвана от Kontrax, Systera Technology (скок от над 1300%), Borica – Bankservice, Lema Trading, Information Services (бележи единствения спад в класацията), Paraflow Comm. и CAD R&D Progress. Общият обем на СКС пазара през 2015 г. е над 10,9 млн. лв., или скок с над 171% спрямо самостоятелни СКС бизнеса през 2014 г. Около 2369 лв. е средното заплащане при СКС инсталаторите според официалните данни на компаниите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас