Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
08 юли
2016
 
 

Робот измина миля, за да достави храна от ресторант

Starship Technologies тества роботизирана доставка във Великобритания, Германия и Швейцария.

4072 прочитания

Роботите настъпват, те идват, на прага ви са.... Всъщност ви носят вечерята.

Starship Technologies тества роботизирана доставка във Великобритания, Германия и Швейцария

Компанията за доставка на готова храна Just Eat ще започне този месец да тества почти самоуправляващ се робот на Starship Technologies, използвайки го за разнасяне на поръчки до потребители в радиус от няколко километра от участващите в експеримента ресторанти във Великобритания.

Прочетете още: NASA и ръкавицата на GM осигуряват роботизирани ръце

Независимо от „военно-въздушното“ си име, Starship Technologies има амбиции долу, на Земята. Автоматизиране на логистиката в „последната миля“ между търговеца и потребителя, при цена на доставка около 1 лира. Тя планира да прави това с помощта на 6-колесен робот, който изглежда като „кръстоска“ между прахосмукачка Roomba и кутия за лед.

Роботът разучава пътя докато се движи с доста бързо темпо, като следи средата с помощта на няколко камери. Повечето време той избира свой собствен маршрут, като избягва препятствия и хора.

Той не е изцяло автономен. Оператор стои в офиса и е готов да му помогне с помощта на дистанционен контрол, например при пресичане на път или избягване на случайно препятствие, обясняват от компанията.

Товарното отделение на робота е заключено по време на прехода, а потребителите могат да го отключат, ползвайки мобилен телефон, когато пратката стигне до крайната точка.

Товарното отделение на робота е заключено по време на прехода, а потребителите могат да го отключат, ползвайки мобилен телефон, когато пратката стигне до крайната точка.

Starship Technologies тества роботите около офиса си в Гринуич, Лондон, от март насам, а сега е готова да разшири тестовете. Въпреки че централата на фирмата е в Лондон, инженерният екип е в Естония, в страната, където е създаден Skype. Това не е случайно: съоснователят на Skype Ахти Хейнла е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията.

Стартиращите фирми за доставка на храна Just Eat и Pronto.co.uk, германската компания за колетни пратки Hermes, германската търговска верига Metro скоро ще ползват десетки роботи на Starship Technologies, за да осъществяват доставки на големи разстояния от над 5 км във Великобритания, Германия и Швейцария.

Роботите се движат с около 6,5 км в час, затова доставките им отнемат до 30 минути, твърди компанията. Тези данни обаче са леко притеснителни за клиентите. С това темпо на придвижване клиентите ще се надяват товарното отделение да е добре изолирано, иначе изпратената топла храна може да пристигне при тях студена.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас