Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
07 юли
2016
 
 

4 големи телеком групи предлагат 5G пакт на Еврокомисията

3134 прочитания
Страница 1 от 2

Група от големи европейски оператори пожела по-бързо стартиране на 5G услуги, като в същото време поиска промяна на правилата за мрежова неутралност, съобщи в. Financial Times.

Този ход се прави в момента, в който Еврокомисията дискутира днес своя „5G Манифест за навременно разгръщане на 5G в Европа“.

BT, Deutsche Telekom, Telecom Italia и Vodafone Group са сред компаниите, обявили, че ще стартират свои 5G мрежи в поне един град на всяка европейска страна до 2020 г. Това съответства с плановете на операторите в Азия и САЩ.

Прочетете още: Ericsson и Кралският колеж в Лондон показват 5G роботизирана хирургия

Но има и една уговорка. „Телеком индустрия предупреждава, че настоящите правила за мрежова неутралност създават значителни неясноти около възвръщаемост на инвестициите в 5G“, предупреди групата, добавяйки, че „инвестициите могат да бъдат забавени, освен ако регулаторите не вземат положителна позиция по отношение на иновациите и не се придържат към нея“.

Европейските власти залагат много на плановете за развитието на 5G. Те има желание не само да не изостават от Азия и САЩ, но и имат апетити да капитализират и другите възможности за растеж, осигурявани от технологията като самоуправляващи се коли и модерни здравни приложения.

Мрежовата неутралност, от друга страна, е комплексен проблем, свързан с различни гледни точки, зависещи от мястото на коментиращия във веригата за доставки. Операторите търсят начини да защитят своите инвестици в 5G, като виждат промяна в добавената стойност на мрежите си – от чиста свързаност през 3G и 4G към услуги, предоставяни върху тези мрежи и често заграбвани от новонавлизащи играчи без никаква инфраструктура.

Една от постоянните задявки е с комуникационни приложения като WhatsApp, Facebook Messenger и Skype, които трябвало да станат обект на същите правила както и доставяните от телекомите услуги.

Манифест на ЕК

Изявление на Европейската комисия от тази сутрин каза, че нейният „5G Manifesto“ описва основните възможности и предизвикателства, свързани с разгръщането на 5G инфраструктура в Европа. В частност, този манифест предоставя препоръки за обща визия и календар за разгръщането в Европа, инвестиции, стандарти и синхронизирано пускане на услуги. В него се подчертава и необходимостта от координиране на радио честотите и подобрени регулаторни условия в подкрепа на иновациите.”

Преди срещата комисар Гюнтер Йотингер каза: „Аз горещо приветствам 5G Manifesto и дискусиите днес с висши представители на индустрията. Те ще ни помогнат да се фокусираме върху ключовите стълбове, осигурявайки цифровото лидерство на Европа в 5G. През есента ще имаме и 5G Action Plan.

1 2
ЕТИКЕТИ:
5GЕврокомисия
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас