Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сървъри
06 юли
2016
 
 

IDC: Забавянето на пазара на инфраструктура за облаци е само временно

4585 прочитания
Страница 1 от 3

3,9% ръст на инфраструктурните продукти (сървъри, решения за съхранение на данни и етърнет суичове) за изграждане на облаци през първото тримесечие на 2016 г. и сумарен оборот от 6,6 млрд. долара отчита IDC. Според анализатора слабият ръст през първите месеци е само временно явления, като за цялата календарна година очакванията са той да достигне 15,5% (спрямо миналата година) и общо 37 млрд. долара. За сравнение при продажбите на техника за традиционни (не-облачни) среди се очаква 4,4% спад. Редно е обаче да се отбележи, че втората категория представлява 63,4% от общия пазар на ИТ инфраструктура в края на настоящата година.

По данни на IDC дялът на хардуерната инфраструктура за облаци се е увеличил от 30,2% до 32,3% по време на първото тримесечие на 2015 г. Общият оборот в сегмента пък е нараснал с 6,8% до 2,9 млрд. долара при частните инсталации и с 1,9% до 3,9 млрд. долара при публичните. При продуктите за съхранение на данни е налице 11,5% ръст при частните решения и 29,6% спад при публичните. Аналогична е динамиката и при сървърите – 1,1% спад при частните облаци и 8,7% ръст при публичните. Етърнет суичовете бележат ръст и в двете категории със съответно 53,7% и 69,4%. Междувременно при традиционната инфраструктура се наблюдава 6,0% спад, като е налице ръст само при мрежовите продукти.

От анализаторската компания обясняват слабия ръст със забавяне при проекти по изграждане на едри центрове за обработка на данни. При частните решения влияние пък оказва масовите замени на сървърна техника стартирали в началото на 2015 г. Това опресняване в голяма степен вече е приключило и сегментът в близо бъдеще ще дърпа общия пазар надолу. Тепърва се очаква и влиянието на геополитически фактори като „Брекзита“.

Прочетете още: 21,9% ръст в разходите за облачна инфраструктура през 2015 г.

Най-добре развиващият се регион през първото тримесечие на 2016 г. е регионът MEA, обединяващ Близкия изток и Африка, където е налице 25,9 на сто ръст. Следват Западна Европа и Азиатско-тихоокеанският регион (без Япония) със съответно 20,6% и 18,5%. В Япония и Канада ръстовете са 17,7 и 9,5 на сто. Най-голям спад пък се отчита в Латинска Америка – 21,2%.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас